Начало Новини Актуално Пресмятат отново бюджета на Тракийския университет

Пресмятат отново бюджета на Тракийския университет

Актуално
университет

Бюджетът на Тракийския университет ще бъде пресметнат наново, защото в оповестеното предложение на Министерството на образованието за разчетите за ВУЗ-а са допуснати грешки. Това уверение е получил ректорът на старозагорската алма-матер проф. д.с.н. Иван Станков на среща с главния секретар в МОМН Красимир Вълчев.

Той заяви, че това не е окончателният вариант и че нещата ще претърпят промени. Според него, министерството се е отказало от увеличаване на средствата за техническите вузове за наша сметка. Същото заяви и доц. Лилия Вълчева от синдиката на КНСБ към асоциацията на висшите училища. Тя бе категорична, че експертите им също са установили много сгрешени данни в сметките за Тракийския университет, коментира проф. Станков.

Намерението на просветния министър бе да намали субсидиите на 15 предимно хуманитарни и медицински университета за сметка на вузове с инженерна насоченост. Сред висшите училища, които се предвижда да загубят допълнително средства извън общото намаление на субсидията за висшето образование с 20%, беше и Тракийският университет. Според разчетите на екипа на Сергей Игнатов, университетът догодина щял да е на минус с още 991 хил. лв. или с общо 27.6% по-малко от 2010 г.
В отговор от ВУЗ-а заявиха, че такова драстично решение е пагубно, въпреки изпълняваната стриктно антикризисна програма. По думите на проф. Станков, от всички висши училища са реагирали остро на предложението. Очакванията са, че бюджетът на университета ще остане на същото ниво след 20%, отрязани през този юли.

Информация: вестник Новината

Още новини