Начало Новини Актуално Пресков АД с технологична модернизация за 10 млн. лева (видео)

Пресков АД с технологична модернизация за 10 млн. лева (видео)

Актуално
Пресков

Най-старият и единствен производител на горещо ковани детайли на Балканския полуостров, старозагорският завод Пресков АД, е в процес на цялостна технологична модернизация. До края на юни тази година за модернизацията на предприятието ще бъдат усвоени близо 10 милиона лева. 4,5 милиона лева от инвестицията са осигурени чрез защитен проект по европейската Оперативна програма Развитие на конкурентоспособността на българската икономика, операция Технологична модернизация в големи предприятия.

Предприятието Пресков, което е част от Загора холдинг, ще вложи още около 5,5 млн. лева собствени средства.
Вече е закупена и монтирана модерна линия за термична обработка на изковките, която подобрява качествата на стоманата. Това е голямо съоръжение, за което дълги години събирахме оферти и търсехме възможности да го реализираме, каза инж. Митко Динев, член на борда на холдинга. В Пресков очакват скоро и доставка на модерен хидравличен чук, който ще може да прави 40-килограмови изковки. Досегашният чук е пневматичен и е тотално амортизиран. Всеки негов удар се усеща като малък трус наоколо и е доста шумен. Хидравличният чук удря по друг начин и има много по-големи възможности, обясниха от Пресков.

В предприятието ще бъде извършено още пълно рециклиране на пресите с нови нагреви. Предишните са били твърде енергоемки и със сложен процес на управление. Модерно охлаждане на нагревите, нови цистерни за въздух, съвременни охладителни кули, от- резни машини и други важни възли от производствения процес в Пресков ще бъдат обновени с инвестицията, пише вестник Национална бизнес поща.

В предприятието работят над 200 служители и работници. Поръчките в момента са много. Предприятието търси клиенти заедно с другите сродни предприятия от Загора холдинг - Хранмаш и Прогрес. Основно в Пресков в момента се изработват детайли по голяма поръчка на нов клиент от Турция, който е голям производител на трактори и части за автомобилостроенето.
С приключването на новата инвестиция Пресков ще намали с 60% енергоемкостта си, ще повиши 2,5 пъти производителността на труда, а произвежданите тук изковки ще бъдат със значително по-високо качество.

Още новини