Начало Новини Актуално Пресков АД повиши енергийната си ефективност с 40% (видео)

Пресков АД повиши енергийната си ефективност с 40% (видео)

Актуално

Пресков изковки метали стомана

Пресков АД - Стара Загора намали с над 40% разходите си за енергия, след като внедри ново технологично оборудване, закупено по проект, финансиран от ОП Развитие на конкурентоспособността на българската икономика. Инвестицията е 11 млн. лева. Дружеството е най-големият производител в България на горещо ковани детайли от легирана и въглеродна стомана. Над 70% от продукцията на предприятието е предназначена за износ.

С модерните съоръжения заводът привлече нови клиенти и увеличи двойно производствените си обеми. Технологичната модернизация обхваща ковашко-пресовото и ковашко-чуковото производство, нова термична инсталация и обновена инфраструктура. Новите нагревни инсталации доведоха до качествено ново ниво на производство защото позволяват да се следи температурата, което прави процеса изключително прецизен, съобщи прокуристът на дружеството инж. Васил Василев.

Васил ВасилевВ ковашко-чуковото производство е внедрен напълно автоматизиран хидравличен чук, който свежда до минимум риска от производствени аварии и подобрява шумовата среда.

Третото направление, което е обект на проекта с европейско финансиране, е внедряването на нова термична инсталация. Тя работи на природен газ и на час може да обработва по 3 000 килограма.

Внедрявайки всички нови инсталации, Пресков АД удвои капацитета си и вече произвеждаме 1 000 тона изковки на месец. От особена важност е, че повишихме енергийната ефективност с над 40%, което е голям успех. И не по-малко важно нещо това е качеството и контролът на коване е значително подобрен, обобщи ползите от европейското финансиране инж. Василев.

В Пресков АД е внедрена и нова металографска лаборатория, в която се правят всички необходими анализи за конкретното изделие. Това повишава прецизността на детайла и води до икономии. Освен това, чрез лабораторните анализи дружеството покрива изискванията на своите чуждестранни клиенти. Преди дни е пуснато в експлоатация ново съоръжение за хоризонталните ковашки машини. По този начин цялото производство е с нагревни инсталации от ново поколение, което ще доведе до още по-високо качество и ефективност.

Още новини