Начало Новини Актуално Пресичат черния пазар на шофьорски книжки

Пресичат черния пазар на шофьорски книжки

Актуално

Въвеждане на анонимни листовки за кандидат-шофьорския изпит, внедряване на камери в изпитните коли и в залите на центровете за теоретична подготовка на кандидатите, както и на GPS-системи, проследяващи автомобилите, предвиждат измененията в Закона за движение по пътищата. Промените бяха официално представени от транспортния министър Александър Цветков. Промените се правят, за да се пресече „черният пазар на книжки, подчерта министърът.

За да се избегнат корупционни практики, се предлага инструкторите да не участват в теоретичните изпити, а самите изпити да се провеждат на т.нар. квесторен принцип, т.е листовката да се поставя в един плик, а името на кандидата - в друг, съобщи econ.bg.
Предлага се още проверката на листовките да се извършва от служители на Автомобилна администрация, които не са били квестори по време на изпита.
Предвижда се още да отпадне съществуващото в момента изискване в Закона, изпитващите да имат 5-годишен стаж като инструктори. По-този начин се цели да се разшири подборът на кадри като изпитващи.
Проектозаконът предвижда изпитващият на практическия изпит да седи на задната седалка на автомобила. По този начин той ще наблюдава единствено реакцията на кандидат-шофьора. Законопроектът ще бъде внесен в Министерския съвет на 25 ноември.
Министър Цветков заяви, че на центровете за подготвка на кандидат-шофьори се дава 6-месечен гратисен период да внедрят в колите си GPS-системи. Тяхната цел е да удостоверят, че изпитът наистина се е провел. От своя страна камерите, които ще се въвеждат в автомобилите, ще струват по 500-600 лева. Вчера стана ясно, че това неминуемо ще оскъпи шофьорските курсове. Някои от измененията в Закона, като принципите за анонимност на листовките, може да влязат в сила още в началото на следващата година, убеден е министърът.
Александър Цветков изказа мнение, че младите водачи нямат необходимата подготовка заради ниското ниво на курсовете. Към момента школите за подготовка на шофьори в страната са около 400, стана още ясно на презентацията. В случай, че в някоя от школите бъдат констатирани нарушения при обучението на курсистите, ще й се отнема лицензът, предупреди Цветков.
Министърът отчете, че през последния месец са направени над 50 внезапни проверки по време на теоретични изпити. Резултатите от акцията показват, че над 50% от курсистите в тези случаи показват незадоволителни резултати. Нивото на подготовка е изключително ниско, обобщи Цветков. Тези курсисти разчитат на други начини да си изкарат книжките, добави още той. С въвеждането на компютри в залите за теоретична подготовка, манипулирането на данните ще бъде абсолютно невъзможно, убеден е министърът.
Лоша подготовка се отчита и при практическите изпити. Курсистите не покриват необходимите 31 часа кормуване. Разчита се на договорка с изпитващия, изтъкна транспортният министър. След като промените бъдат направени, съм убеден, че черният пазар на книжки ще бъде пресечен, обобщи министътът.

Още новини