Начало Новини Актуално Преработваща промишленост

Преработваща промишленост

Актуално

Икономически годишник на регион Стара Загора за 2013 годинаПредприятията, които преработват различни суровини и произвеждат стоки на територията на област Стара Загора, обхванати от наблюдението на Националния статистически институт (НСИ), са около 1400. Тяхната дейност попада в най-разнообразни групи икономически дейности.

Най-голям брой предприятия се занимават с: производство на метали и метални изделия (282 предприятия); производство на хранителни продукти и напитки (255); производство на текстил и облекло (156); производство на изделия от каучук и пластмаса и на химически продукти (149). Фирмите, занимаващи се с посочените дейности, имат и най-голям дял в разпределението на НПП. Към тях трябва да се добавят и предприятията, които произвеждат машини и оборудване и имат близо 11% дял от приходите от продажби с обем от 194 млн. лева.

През 2012 година пивоварното предприятие Загорка АД има пазарен дял от 35,7% според приходите от продажби и 32,7% според реализираните обеми. Пивоварната започва историята си през 1902 година. Днес е част от групата Хайнекен и Кока-Кола Хеленик и е собственост на холандската компания Брюмастерс холдинг лимитид. Произведената бира през 2012 година е около 1,6 млн. хектолитра и това представлява 12% ръст спрямо обема от предходната година. Най-голям обем от бирата, произвеждана в Стара Загора, има тази с марката „Ариана“. През 2012 година производството ѝ надмина 1 млн. хектолитра. Пазарният дял на „Ариана“ в България е 21,2% и това е най-високото ниво, достигано в България от конкретна марка. Загорка преодоля кризата при потреблението на бира от 2010 и 2011 година, но нивата на общо производство останаха по-ниски от тези през 2009 година.
Ръководството на пивоварната се гордее и с другите брандове, които произвежда и предлага. Бирата с наименование „Загорка Резерва“ (пазарен дял от 0,8%) получи златен медал на световно изложение от Международния институт по качеството Monde Selection. За 2011 година златни отличия имат и още три марки на Загорка. Тава са „Ариана“, „Ариана тъмно“ и „Загорка“. Голям пазарен успех се получи по-нис-ко алкохолната „Ариана радлер“, която достигна пазарен дял от 8,9%, отчетен според обемите. В пивоварната в Стара Загора работят 550 души, като през летния сезон се наемат допълнително 50 работници.
Предприятието работи с 5 бутилиращи линии. Разположено е на площ от над 90 декара. През последните години най-сериозните инвестиции са направени за: етикетираща машина; процеса на транспорт на малц; филтрираща линия и изграждането на щадящ природата „зелен“ склад. През 2013 година продължават инвестициите, като акцентите са за финансирането на пълначен блок за стъклени бутилки и на логистичните процеси. През пролетта на 2013 година Загорка АД открива своя „зелен склад“. Това е първата в България сграда, сертифицирана по стандарта BREEAM. Процесите в склада са организирани така, че потреблението на електроенергия и вода са значително намалени. Площта на новия склад е 3000 кв. метра, а инвестицията е в размер на над 2 млн. лева.
Загорка АД има устойчива социално ангажирана политика, която е в полза на местната общност и през последните години последователно изпълнява дарителска програма, насочена предимно към проекти, свързани със здравеопазване, околна среда и образование.

Градус 1 ООД е най-големият производител на птиче месо в България. Предприятието в Стара Загора има годишен капацитет от 40 хил. тона пилешко месо, разфасовки, колбаси, полуфабрикати и деликатесни колбаси. В него работят 330 души. Птицекланицата на Градус е най-голямата на Балканите и едно от най-големите съоръжения за добив и преработка на бели меса в Европа. Има капацитет за обработка на 8 хил. птици на час.
Дружеството разполага с най-голямата люпилня в страната, като годишният капацитет е над 36 млн. броя еднодневни пилета.
Групата от фирми Градус е постигнала пълно затваряне на цикъла на производство на пилешко месо. Той започва от фуражния завод в Нова Загора, преминава през фермите за родителски стада в Ямбол и Русе, през най-голямата люпилня в България и ферми за угояване на бройлери. Заводът за преработка на птиче месо в Стара Загора е в края на процеса. Той разполага с напълно автоматизирана линия и нужните сертификати и системи за контрол на качеството. Продукцията се предлага на вътрешния пазар и се изнася в държави от Европа и Азия.

Старозагорското предприятие КЕН АД е сред утвърдените производители на малотрайни и трайни колбаси в България. От 2009 година дружеството пусна в експлоатация модерно предприятие за преработка на месо, оборудвано с линии на водещи в света производители на машини за месопреработвателната индустрия (Fessmann, Alpina и други). Производственият капацитет е от 60 тона колбаси на ден. Гарантираното качество, постоянният вкус на колбасите и разнообразната продуктова гама превърнаха КЕН в една от най-известните български марки. Основен продукт са кренвиршите. През последните години КЕН е един от лидерите на пазара за малотрайни варено-пушени колбаси в България и има пазарен дял от около 20%. През 2012 година се извърши разширение на предприятието, като инвестицията от 1,5 млн. лева е насочена към увеличаване на обема на варено-пушените колбаси. Заедно с това КЕН навлезе стабилно и на пазара с трайните салами и с деликатесните изделия от месо. Продуктите са предимно от средния ценови клас. Фирмата инвестира и в сектора на бързото хранене.
Фирмата предлага продуктите си чрез големите търговски вериги и териториални дистрибутори. Има и собствени складово-логистични бази във Варна и София. Малка част от продукцията е предназначена за износ – предимно в Испания, Гърция, Кипър и Великобритания.
Предприятието работи със суровини, получени от регламентирани доставчици от държави в Европейския съюз и от България. Произвежданите от КЕН АД продукти не съдържат ГМО, от състава им са изключени и съставките, съдържащи соя.

Бисер Олива АД е водещ за България производител на висококачествени растителни хранителни масла. Предприятието работи от 1947 година. Днес то е част от структурата на групата Градус. Извърши технологично обновяване на производството си и има капацитет за преработка на 550 тона слънчогледово семе за денонощие. При добив от 225 тона сурово масло, предприятието може да достигне производствен капацитет от 3200 бутилки на час. Освен слънчогледово олио Бисер Олива произвежда високопротеинов слънчогледов шрот, лецитин за хранителни цели и други.

Конекс-Тива ООД произвежда и изнася зеленчукови и плодови консерви, произведени с продукти, които се отглеждат в екологично чист район. Фабриката се намира в село Оризово, община Чирпан. Фирмата предлага над 100 продукта с разнообразен вкус и опаковка.
Конекс-Тива е упълномощена да поставя ОU Kosher символ на повечето от продуктите с различните ѝ търговски марки. Продуктите се произвеждат под наблюдението на Kastruh Division of the Orthodox Union, The Union of Orthodox Jewish Congregations of Аmerica.
Днес фирмата е одобрена по новите стандарти на ISO 22000 от TUV Rheinland, както и е въвела системата за контрол на сигурността на храните съгласно изискванията на IFS.(International Featured Standards). Дружеството осигурява работа на близо 500 души, като има динамика при заетостта заради сезонността на извършваните дейности.

Булмалц ООД е собственик на най-големия в България завод за производство на малц, намиращ се в Чирпан, и на складови бази за съхранение на ечемик с капацитет от 30 хил. тона. Предприятието има производствен капацитет от 22 хил. тона малц. Годишно изкупува между 25 хил. и 30 хил. тона висококачествен пивоварен ечемик и произвежда и предлага на пазара малц тип Пилзен. Стратегически партньор на фирмата е пивоварната на Загорка АД. Булмалц ООД работи също и с други пивоварни от България и Македония.

ИДА груп обединява компании, които са основани и са собственост на Дечко Колев. Най-голямата фирма е машиностроителното предприятие Металик АД. Другите предприятия се занимават с производството на енергетично оборудване, транспорт, търговия, туризъм и здравеопазване. В групата работят около 2400 души. Освен Металик групата включва и Енергоремонт – Гълъбово АД, Чугунолеене – Първомай АД, Комерсиал ЕООД, ИДА транс ЕООД, ИДА метан ООД, Кумир СИ ЕООД, Парк-хотел Стара Загора, многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ и др.

Основното дружество от групата – Металик АД произвежда общо и енергийно оборудване, тежко минно оборудване и части за машини и агрегати.

През 2011 година приходите от продажби на предприятията в групата възлизат на 333 млн. лева, а печалбата е в размер на около 1 млн. лева. Търговското дружество Комерсиал инвестира в изграждането на нов завод за производство на стъклопластови тръби в Стара Загора. Продуктите са предназначени за изграждане на канали, водопроводи и могат да се използват и при индустриални производства с агресивна химична среда. Предприятието достигна планирания обем на продукция в края на 2012 година, но през тази година се инвестира в нова технология, която ще повиши производителността.
През 2013 година се инвестират около 5,4 млн. лева за разширяване на производството на чугунолеарната Чугунолеене – Първомай АД чрез нова производствена линия и две нови пещи с капацитет 10 тона отливки на час.
Енергоремонт – Гълъбово АД е предприятието с най-много работни места в рамките на ИДА груп – около 900. Произвежда топлообменници и тръбни нагревни повърхности за енергийните парни котли на топлоелектрическите централи. Заедно с това извършва монтажни и ремонтни дейности на енергетично оборудване.
Съоръженията на ИДА метан ООД са изградени върху тръбопровод от газопреносната мрежа на Булгаргаз. Модерната станция има възможност да компресира 5000 куб. метра метан на час.

Холдинг Загора ООД инвестира през 2012 година 6 млн. лева за технологично оборудване и енергийна ефективност на свои дъщерни фирми. Сред най-големите предприятия в структурата на холдинга са Прогрес АД, Хранинвест – Хранмашкомплект АД и Пресков АД. Те са и водещи за България в машиностроителния бранш.
В Прогрес АД са вложени 3 млн. лева за изграждане на енергоспестяващи пещи за топене на чугун. Около 2,6 млн. лева от общата инвестиция са проект по програма „Зелена енергия“. С новите съоръжения се осъществяват икономии на енергия между 12 и 15%. Дружеството изпълнява поръчки на световноизвестни фирми като Бош Рексрот (Bosch Rexroth Group), Интерпумп хидравлик (Interpump Hydraulics), Казапа и други. Ръководството на Прогрес работи по разширяването на пазарите на предприятието за декоративни отливки – осветителни стълбове, градински пейки и чешми. Изделия на Прогрес се предлагат в Мароко, Саудитска Арабия, Русия, Украйна и други държави.

Хранинвест – Хранмашкомплект АД e сред най-големите машиностроителни предприятия в България. През 2012 година дружеството въведе последно поколение цифрово-програмни фрези и стругове на стойност 2 млн. лева. Те увеличиха производителността и ръста на производство на възли, агрегати, машини за хранително-вкусовата промишленост, неръждаеми съдове под налягане, метални конструкции и други.
Клиенти на Хранинвест – ХМК са водещи компании основно от САЩ, Англия и Германия и 90% от продукцията на дружеството е за износ. Предприятието разширява пазарните си дялове както в България, така и в страните от Европейския съюз, Молдова, Русия, Македония и други.

Казанлъшкото дружество М + С Хидравлик АД е водещ производител на нискоскоростни, високомоментни, орбитални, хидравлични мотори; хидростатични сервоуправления; клапани; спирачки и аксесоари за тях. Фирмата е сертифицирана по системата за управление на качество ISO 9001:2000. През 2012 година дружеството спечели проект за внедряване на енергоспестяващи технологии по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. През изминалата година М + С Хидравлик АД започна изпълнение на проект „Социални инвестиции за повишаване мотивацията на персонала и производителността на труда“.
През 2012 година М + С Хидравлик АД получи наградата „Златно евро“ за технологична модернизация и обновление на производството. Дружеството има партньори и дистрибутори в целия свят.

Капрони АД – Казанлък е водещ производител на хидравлични елементи и системи с приложение в мобилното и стационарното индустриално оборудване. Фирмата е сертифицирана по стандартите за управление ISO 9000:2008 и ISO/TS 16949:2009.
Дружеството има изградена дистрибуторска мрежа в повече от 30 държави по целия свят. Партньори на Капрони АД са: Bosch-Rexroth и Interpump Group – Италия, Hydac International – Германия и САЩ, Concentric AB – Швеция, Millat Tractor – Пакистан и други. В автомобилната индустрия дружеството е поддоставчик на Fiat, Renault, Peugeot и Volkswagen, чрез Fiat Group – Италия.

Стандард Профил България АД е сред водещите дружества в Европа за производство на екстериорни каучукови уплътнителни системи за автомобилната промишленост. Предприятието е изцяло експортно ориентирано. Основните клиенти са: Фолксваген (VW), Фиат (Fiat), Дженеръл Мотърс (GM) и Рено – Дачия. Дружеството е един от най-големите работодатели в област Стара Загора. В началото на 2013 година персоналът е 1150 души. През 2012 година на работа са назначени 450 души и се планира производствените разширения през следващите две години да осигурят заетост на още 1000 души.
През 2012 година Стандард Профил България работи по два мащабни проекта за Фолксваген Амарок и за Фиат L0 с инвестиции за над 2 млн. лева за оборудване и нов склад за готова продукция.
Стандард Профил България провежда устойчива корпоративна социална политика, като инвестира в подобряване условията на труд и на почивка. Фирмата работи според изискванията на стандарт OHSAS 18001. Въведе системата TPS – „Тойота производствени системи“, чиято цел е да помогне за постигане на високо ниво на ефективност и повишаване на производителността с поставяне на акцент върху хората и използването на техния потенциал.

Панхим ООД е един от водещите в Европа и единствен производител в България на листи от полиметилметакрилат (ПММА) и полистирол, известни като (плексиглас) и на гранули от ПММА. Дружеството е създадено през 1999 година. Панхим е част от израелската Плазит Полигал Груп (Plazit Polygal Group). Над 95% от продукцията на дружеството намира пазари извън България. Предприятието има пазарен дял от 9% на продукти от ПММА в страните от Западна и Централна Европа. Приходите от основна дейност за 2011 година са в размер на близо 52 млн. лева. Предприятието има годишен ръст от 12%.
През 2012 година Панхим ООД откри нов цех за производство на многостенни листи от поликарбонат. В изграждането и оборудването с модерна екструдираща линия са направени инвестиции в размер на 3 млн. евро. През 2013 година се внедрява втора линия и с това разширение предприятието става най-големият производител на многостенни листи от поликарбонат не само в България, но и на Балканите. Целта на ръководството на предприятието е през 2013 година да се удвои капацитетът за традиционното производство на листи от ПММА и на полистирол. Ще се увеличи значително и продуктовата гама. Прогнозите са пазарният дял на национално ниво да скочи от 3 на 10%, като се произвеждат 6 хил. тона многостенни листи годишно. Продуктите са леки, удобни, устойчиви на атмосферни влияния и намират приложение в изграждането на покривни и други строителни конструкции, спирки, гари и други обекти.
С финансиране от оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ (2,5 млн. лева) се извърши разширение на производството на гранули от полиметилметакрилат и капацитетът достига 14 хил. тона гранули годишно.

Ате Пласт ООД е водещо предприятие в България за производство на полимерни фолиа и опаковки. Произвежда бариерни 5-слойни коекструдирани фолиа за нуждите на хранително-вкусовата промишленост и термосвиваеми технически фолиа с приложение в други промишлености. Изделията са различни по вид – чували, калъфи, салфетки и други, а също и платна от 20 сантиметра до 6 метра, които се използват при транспорт, в селското стопанство и в строителството. Опаковки на дружеството се използват още в стъкларската и химическата промишленост, парфюмерията и козметиката, медицината, бита и други. През последните години Ате Пласт внедри в производството си модерна техника и използва високи технологии. Благодарение на тях се изпълняват и високите изисквания към опаковките, чието предназначение е да бъдат в пряк контакт с храните.
Продукцията на предприятието е предназначена предимно за износ (80%) и намира добър прием на пазарите в държави от Европейския съюз, сред които са Германия и Холандия.
През 2013 година Ате Пласт ООД продължава развитието си и благодарение на спечелено финансиране по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ и на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Ел Контрол ЕООД извършва електромонтажни и ремонтни дейности в областта на енергетиката. Дружеството има дейност и в областта на строителството, като обектите отново са свързани с енергетиката и с изграждането на подстанции с високо напрежение. Дружеството изпълнява проекти в топлоелектрическите централи в региона и в предприятия на Националната електрическа компания. Дейността е свързана с електромонтажни работи и изграждане на електрически уредби; настройка и въвеждане в експлоатация на ел. съоръжения; електрически изпитания и контрол; проектиране и изпълнение на оптични мрежи и други. Фирмата извършва поддръжка и ремонти на съоръжения, а също и доставка на части и елементи. Разполага с електроизпитвателна лаборатория и цех за производство на ел. табла. Дружеството е оторизиран сервизен партньор на световната компания ABB за територията на България. Работи с оторизирани сервизни инженери и със сертифицирана апаратура за ремонт на честотни регулатори.
През 2012 година Ел Контрол приключи изпълнението на строителни и електромонтажни дейности, свързани с изграждане на две фотоволтаични централи. Едната е с номинална мощност от 14 MWp., разположена на площ от 498 дка край град Летница. Другият обект е край град Пирдоп. Съоръженията са разположени на площ от 10 дка и имат номинална мощност от 500 kW.

България – К АД е сред водещите производители на широка гама памучни и синтетични конци за шевната, трикотажната, обувната и кожно-галантерийната промишленост, конци и прежди за ръчно плетиво и бродерия. Над 50% от продуктите са предназначени за износ в Германия, Англия, Франция, Швейцария, Югославия, Гърция, Ма-кедония и в други държави. Фирмата предлага и технически конци, които са смес от памук и полиестер. Те намират приложение в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. В дружеството работят около 450 души.

Булметал АД – Гурково е най-голямата фирма в България за производство на метални опаковки за хранителната и химическата промишленост; аерозолни опаковки; кутии за бутилирани напитки; подноси за сервиране и други изделия от метал.
Фирмата осигурява работа на над 450 души. Дружеството притежава сертификат за качество ISO 9001:2000.

Гуала Клоужърс България АД е специализирана в производството на пластмасови дозатори за хранително-вкусовата промишленост. Дружеството в Казанлък е част от Гуала Клоужърс Груп – световен лидер в производството на капачки за хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост. Най-големите клиенти на българското предприятие, което извършва дейността си с персонал от над 300 души, са съсредоточени на източните пазари.
Международната компания Guala Closures Group инвестира над 11 млн. евро в предприятието си в Казанлък. Тя придоби и 70% от Даник АД. В съдружие с българската фирма основа Гуала Клоужърс Тулс АД – предприятие, което изработва и предоставя матрици и инструментална екипировка за заводите от групата в целия свят.

Катекс АД – Казанлък е водещ български производител на вълнени тъкани с международна известност. Компанията произвежда широка гама от камгарни и щрайхгарни тъкани в различни състави, сплитки, метрични номера, тегла и десени. Годишният обем от произведените платове надхвърля 3,5 млн. метра готови тъкани. Основните клиенти на предприятието са в Германия, Дания, Испания, Англия, Франция, Италия, Белгия, САЩ, Канада, както и държави от Източна Европа и Близкия Изток. Фирмата е сертифицирана по системите за управление ISO 9001:2000 и OECOTEX STANDART 100. В дружеството работят над 350 души.

 

илко груев

Още новини