Начало Новини Актуално Препоръчват учителят да е и възпитател

Препоръчват учителят да е и възпитател

Актуално

Да бъдат уеднаквени учебниците, а целодневният режим на обучение да е до четвърти клас по желание на родителите. Това са част от предложенията, направени по време на дискусия по концепцията за нов Закон за предучилищното и училищното образование. Форумът, който събра учители, родители, ученици и психолози, бе иницииран от Община Стара Загора.

Гости на дискусията бяха Любка Иванова, председател на образователната комисия към местния парламент, и директорката на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Ваня Сотирова - от екипа, съставил концепцията за новия закон.
„Нашата община е една от първите, които въведе задължителната подготовка на 5-годишните. Около 80% от децата в региона бяха обхванати. Това се оказа ефективно, особено в малките населени места, където няма детски градини. Ние се нареждаме и сред първите три общини по успеваемост на матурите след 12 клас“, каза в началото на дискусията Пенка Чавдарова, началник-отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината.
Предложенията за целодневно обучение от първи до седми клас, както и задължителното образование да е до 10-и клас, предизвикаха горещи дебати по време на форума.

Денис Димитров, ученик от Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" и член на Младежкия общински съвет, коментира, че са малко учителите, които имат способност да общуват с учениците.
„Те могат да са големи професионалисти, с дълъг стаж, но ако не умеят да си предадат урока, каква е ползата от знанията им“, каза младежът.

„Трябва да се работи върху длъжностната характеристика на учителя със съзнанието, че той не само преподава, а и възпитава“, съгласи се с Денис директорката на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Ваня Сотирова, която също акцентира върху проблема, че днес учителите общуват малко с възпитаниците си.  
Сред поставените въпроси по време на дискусията бяха защо не се работи по затягане на дисциплината в училищата, не се търсят начини за материалното стимулиране на преподавателите и не се обмислят нови и модерни начини на преподаване.

„Ако младите преподаватели покажат добри резултати и мотивация, на втората година от встъпването им в длъжност могат да станат старши, а защо не и главни учители“, каза Сотирова.
При сега действащата нормативна уредба, за да се получи категория старши учител, е нужен 10-годишен педагогически стаж.

Заради липсата на контрол в сегашната образователна система, в концепцията е предвидено той да се осъществява на три нива – национално, регионално и вътрешно. Задачата на инспекторите няма да бъде да санкционират, а по-скоро да са в ролята на помощници.
Проверяващият учителите ще може да дава препоръки как да се представя материалът, или пък да предложи своя маниер на преподаване.

Концепцията за новия закон дава право директорът да бъде „уволняван“ от училищния съвет, ако школото не показва добри резултати, или поради други причини.
По време на форума стана дума и защо училището не е предпочитано място за младите учители, както и че мотивацията на ученика да си учи уроците би могла да дойде и от добрите учебници.

Информация: вестник Новината

Още новини