Начало Новини Актуално Преподавател по хирургия е откривателят на неолитните жилища

Преподавател по хирургия е откривателят на неолитните жилища

Актуално

Областният управител Йордан Николов се срещна с откривателя на неолитните жилища Атанас Андреев, за да научи лично от него, как точно е попаднал на уникалната находка. Той изрази съжаление, че се срещат след старта на проекта „Раждането на Европа – история и реалност”, чиято цел е тъкмо популяризиране на неолитните жилища, като най-древните в Европа.

Осемдесет и две годишният родопчанин 35 години е бил преподавател по хирургия в Обединеното медицинско училище, сега Медицински колеж към Тракийския университет. Въпреки че бил здравен работник, Андреев имал силен интерес към историята.

По неговия разказ, училището се сдобива със собствена сграда през октомври 1964 г., а три години по-късно започва изграждането на физкултурен салон. Сформира се бригада от първокурсници за прокопаване на канал за водопровод. По това време Андреев е бил курсов ръководител на фелдшери, които попадат на червен земен пръстен, широк около 50 см. Малко по-надолу той забелязва уплътнена глинена маса и разпръснати обгорели зърна и глинени топчета. Веднага спира разкопаването и незабавно сигнализира специалистите в Окръжния исторически музей. В резултат обектът е замразен и започват археологически разкопки под ръководството на уредника от музея Минчо Димитров. Намерени са ценни доказателства за неолитната епоха – две жилища отпреди 7 000 години, едни от най-старите дотогава не само на Балканите, но и в Европа.

На 17 май във Виена областният управител Йордан Николов ще направи презентация на ценния археологически обект, по време на Шестата среща на българските медии. Целта е да бъде предизвикан интерес и Стара Загора да бъде популяризирана като желана дестинация за културен туризъм.

Стара Загора Стара Загора

Още новини