Начало Новини Актуално Препънаха референдума в с. Яворово

Препънаха референдума в с. Яворово

Актуално

Референдумът за отделянето на село Яворово от Община Чирпан и присъединяване към Стара Загора се провали. Той бе насрочен със заповед на областния управител на Стара Загора Йордан Николов на 23 октомври 2010 г. Причината e, че по подобие на общинското ръководство на Казанлък и кметът на Община Чирпан Васил Донев е обжалвал заповедта на областния управител, съобщи кметът на Яворово Райчо Стоев.

На 11 ноември от 10.50 часа е насрочено дело в Старозагорския административен съд.
Заповедта на областния управител е въз основа на постъпило искане от инициативен комитет чирпанското село да премине към Община Стара Загора, придружено от подписка от избирателите в Яворово, с аргументирано становище на кмета на населеното място и становищата на общинските съвети в Стара Загора и Чирпан. Областният управител е счел, че са налице изискваните от закона предпоставки допитването да бъде осъществено на 23 октомври т.г.
Подписката, която придружава становището на кмета Райчо Стоев, е подкрепена от 92% от жителите на селото по постоянен адрес и 100% от жителите по настоящ адрес. Мотивите да се предприемат тези действия са свързани с потребностите на населението от здравни, социални, културни, транспортни, финансови и други услуги. Друг важен проблем е болничното обслужване на населението. Съществена позиция представлява и промяната в обслужването на институции, като "ВиК", ТП "Български пощи", ЕVN и други, чиито местонахождения са в Стара Загора.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини