Начало Новини Актуално Премиерът ще открие реставрираната Ески джамия в Стара Загора

Премиерът ще открие реставрираната Ески джамия в Стара Загора

Актуално
Бойко Борисов и Вежди Рашидов

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще посетят Стара Загора, където ще прережат лентата на реставрираната Ески джамия в града. Церемонията ще се състои на 16 септември от 14 часа, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Проектът Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиити е на стойност 2.4 млн. лв. и се изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма на Оперативна програма Регионално развитие 2007 - 2013. 

Целта на проекта е консервация, реставрация и експониране на Ески Джамия и създаване на Музей на религиите.
Консервацията и реставрационните дейности на джамията вече са извършени, предстои да бъде оформено музейно пространство, което ще съчетава символи на различните религии, съществували на територията на България през отделните исторически периоди, без да предава на културната ценност религиозни функции. 
С реализацията на проекта се гарантира запазване, съхранение и експониране на паметник на културата със национално значение.

Официалният старт на реставрацията на Ески Джамия в Стара Загора беше даден на 21 април 2011 г. 

Ески Джамия в Стара Загора е култов комплекс, който включва паметници от няколко епохи – култова яма, датирана от ранножелязната епоха, данни за светилище на тракийския конник, едноапсидна християнска църква и мюсюлмански храм, издигнат към 1490 г. Джамията има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа.

Още новини