Начало Новини Актуално Премиерът разпореди: Ръководството на Брикел ще се срещне с трима министри

Премиерът разпореди: Ръководството на Брикел ще се срещне с трима министри

Актуално
Стара Загора

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил в петък в София да се проведе среща между министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и Тотю Младенов и ръководството на Брикел във връзка с протестите срещу закриването на дружеството до края месеца. Това стана ясно от стенограмата на дебатите в Министерски съвет за приемане на бюджета за държавното обществено осигуряване.

Разпоредил съм се в петък да има среща между министър Трайков, Нона Караджова, Тотю Младенов и ръководството на Брикел и там още веднъж на работниците да им се обясни, че 2003 година Брюксел е дал да се избира дали собственикът, дали 20 хиляди часа да работи и след това затвори предприятието, или да влага пари в екология и да се удължи животът му, предаде Агенция Фокус. Сиреч, да ни дойдат на проверка 2014 година, ако това се прави по график. Само че те приемат варианта по-добре да излапаме парите веднага, а пък после държавата пак да му мисли. Само че тук трябва да обясните и на работниците и на всички, след това можете да излезете и да го кажете. Санкцията от Брюксел, ако ние изпълним исканията сега на работниците и продължи да работи „Брикел” ще дойде някъде от порядъка на минимум 100 милиона лева. И тогава пак всички българи ще платим заради тези, които са излапали парите, правителствата, които са ги търпели и са знаели, че ще дойде този един срок”, заявява премиерът Бойко Борисов.
По думите му – аналогична е позицията по ТЕЦ „Варна” в момента. „Ако на ТЕЦ „Варна” аз се подведа сега и подпиша, министърът съответно, 20 хиляди часа, както искат, по същият начин както „Брикел”, няма да имаме никакъв проблем до 2014 година. Само че в 2014 година ще осъмнем със спрян ТЕЦ „Варна” – системна топлоелектрическа централа, която видяхте при проблемите сега в VІ блок, веднага ние включваме студените резерви, които имаме в ТЕЦ „Варна”, Бобов дол и затова няма да има режим на тока. Ако обаче подпишем и така направим, както предишните правителства и тогава спре токът, по същия начин аварира един от хилядниците, ние не можем да го подпрем и влизаме в режим на тока. Така че и по тази тема ви моля ясно и точно да отговаряте”, казва Борисов.

Още новини