Начало Новини Актуално Премиерът откри официално най-модерната ТЕЦ в България - Ей И Ес Гълъбово (видео)

Премиерът откри официално най-модерната ТЕЦ в България - Ей И Ес Гълъбово (видео)

Актуално
Ей И Ес Гълъбово

Премиерът Бойко Борисов и президентът на американската енергийна компания Ей И Ес Пол Ханрахан дадоха старт на експлоатацията на най-модерната и екологична ТЕЦ у нас Ей И Ес Гълъбово. На официалното откриване присъстваха още американският посланик Джеймс Уорлик, министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков, и ръководството на инвеститара за България. Проектът е на стойност 1,2 млрд. евро и е най-голямата инвестиция за последните 20 години.

Проектната инсталирана мощност е 600 мегавата, които ще бъдат максимално използвани в края на годината. В момента централата експлоатира 420 мегавата.

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Рой Рийд Бойко Борисов

Премиерът акцентира на изключителната важност на централата, като подчерта, че в случая става въпрос за реална диверсификация, за използване на български въглища, разкриване на нови работни места. И не на последно място, че централата е пример за подражание в областта на опазването на околната среда.

Инвестицията е ориентирана към спазване не само на сегашните изисквания на законодателството, а и към новите европейски директиви. Тя е единстевната ТЕЦ, която е готова да посрещне исикванията за новите индустриални емисии през 2017 г., каза екоминистърът Нона Караджова.

Това е инвестиция, която България заслужава, заяви амриканският посланик у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Този проект е важен по три причини. По отношение на екологията, централата използва най-модерната технология за опазване на природата, заяви президентът на AES Пол Ханрахан. Новите мощности ще допринесат не само за енергийната сигурност на България, но и на региона. Освен това, проектът, който направихме е доказателство, че скептиците са сбъркали, че България не е добро място за инвестиции. България е една от любимите ни държави за инвестиции, каза още Пол Ханрахан.

Ей И Ес инвестира 93 млн. евро в Съоръжение за депониране на отпадъците на стойност, което ще отвежда и депонира отпадъчните продукти по най-безопасните стандарти.

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Рой Рийд ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Бойко Борисов Днес американската компания Ей И Ес даде старт на търговската дейност на топлоелектрическата централа „Ей И Ес Гълъбово”. Събитието се отбеляза с официална церемония на площадката на централата в Гълъбово в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов, президента на Ей И Ес Пол Ханрахан, изпълнителния директор на Ей И Ес за България Питър Литгоу, представители на българското правителство, народни представители, партньори, дипломати, журналисти и др.

„Стартирането на търговска дейност на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово” е голямо постижение както за България, така и за Ей И Ес, каза г-н Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на Ей И Ес. ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово използва местен въглищен ресурс,” помага за модернизирането на електропроизводството в България в унисон с екологичните стандарти на Европейския съюз, като също така допринася значително за икономическото развитие и енергийната сигурност на страната”.

На стойност от 1,2 милиарда евро ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово” е най-новата топлоелектрическа централа в България и е най-големият инвестиционен проект в страната през последните 20 години. Финансирането е осигурено от консорциум от 29 местни и международни банки, основните от които са Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), BNP, ING и Credit Agricole CIB.

Централата с нетна мощност от 600МВ ще изкупува около 30 процента от продукцията на Мини Марица Изток и ще осигурява около 9 процента от инсталираната енергийна мощност на страната. Прогнозните 4,1 ТВ годишно произведена електроенергия ще се продават на Националната електрическа компания (НЕК) по силата на петнадесетгодишен договор за изкупуване. Първоначалната нетна мощност от 420 МВ при започването на търговска експлоатация ще бъде постепенно увеличавана до 500 МВ през лятото на 2011 г. и ще достигне до пълните проектни 600 MВ до края на годината.

Като допълнителен ангажимент към българското правителство, Ей И Ес България финансира и изгради собствено Съоръжение за депониране на отпадъците на стойност 93 млн. евро, което ще отвежда и депонира отпадъчните продукти, генерирани от работата на централата по най-безопасните стандарти на индустрията. Централата и депото към нея отговарят изцяло на световните екостандарти и най-добри практики и въвеждат в експлоатация едни от най-модерните технологии и оборудване в световен мащаб. Освен че допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона, Ей И Ес инвестира и в различни социални и екологични инициативи чрез програмата си за корпоративна социална отговорност.

По време на изграждането на проекта бяха създадени средно 2 000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

Проектът представлява ключов актив в разнообразното и растящо портфолио на Ей И Ес в Югоизточна Европа. „Имайки предвид размера и сложността на този проект, успешната му реализация неминуемо е показателна за способността на България да привлича и осъществява чужди инвестиции”, заключи премиерът Борисов при откриването на централата. След официалната церемония по откриването, официалните гости направиха кратка разходка в централата и разгледаха инсталираните мощности от най-ново поколение.

За Ей И Ес

Ей И Ес е една от двестате водещи компании за производство и разпределение на електроенергия в световен мащаб според списание Форчън. Чрез широкия спектър дейности в сферата на традиционните и алтернативни източници на енергия, компанията предоставя достъпна и устойчива енергия на пазарите на 28 страни. Всички29 000 служители на компанията в глобален мащаб се ръководят от принципа на доставка на елетричество по възможно най-високите стандарти на професията. Компанията притежава и управлява активи на стойност 41 милярда долара, като приходите и за 2010 са 17 милиарда долара.

Още новини