Начало Новини Актуално Премиерът откри новата ТЕЦ AES Гълъбово

Премиерът откри новата ТЕЦ AES Гълъбово

Актуално

Новата ТЕЦ "AES Гълъбово" бе открита официално на 3 юни. Лентата прерязаха премиерът Бойко Борисов, американският посланик Джеймс Уорлик, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, президентът на AES Пол Ханрахан, изп. директор на AES България Питър Литгоу и изпълнителният директор на централата Рой Рийд.

"Стартирането на търговската дейност на ТЕЦ "AES Гълъбово" е голямо постижение както за България, така и за AES", каза Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на компанията. По думите му успехът на инвестицията се дължи на три фактора - екологичност, енергийна сигурност за България и положителен ефект върху развитието на икономиката на страната, а завършването на проекта е доказателство, че България е добро място за инвестиране. Той припомни, че освен в топлоелектрическата централа, компанията е инвестирала у нас и във ветропарк край Каварна, и добави, че до края на годината възнамеряват да инвестират във възобновяеми енергийни източници още 20 млн. евро, пише вестник Старозагорски новини.
"България заслужава инвеститори като AES, които не търсят само бърза печалба, а дългосрочно сътрудничество и благоприятно въздействие върху икономиката на страната", подчерта посланикът Джеймс Уорлик. Той увери присъстващите, че благоприятното сътрудничество между двете държави ще продължи.
"За мен е голям шанс да присъствам на откриването на нова голяма термична централа, защото това не се е случвало в последните 30 години", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и добави, че инвеститорите са взели под внимание всички изисквания на държавната и местната власт. Според министъра на околната среда и водите Нона Караджова, това е единствената голяма централа, която не само няма проблеми с екологичните изисквания, а е ориентирана както към спазване на сегашните изисквания на законодателството, така и към новите европейски директиви. "Това е единствената ТЕЦ, която е готова да посрещне изискванията за нови индустриални емисии през 2017 година", добави тя.
Така 5 години след първата копка, направена на 6 юни 2006 година, ТЕЦ "AES Гълъбово" влезе официално в търговска експлоатация. Досега в изграждането й са инвестирани 1.3 млрд. евро, с което тя оглавява класацията на инвестициите у нас за последните 20 години.
Финансовият меморандум за 70 на сто от инвестициите, осигурени от консорциум от 29 банки, между които CALYON, ING Bank, BNP Paribas, EBRD, беше подписан на 7 декември 2005 година в Гранитната зала на Министерския съвет. Останалите 30 на сто са собствени средства на инвеститора.
Централата е с два блока по 335 мегавата инсталирана мощност - общо 670 (нетно 600 мегавата). Тя ще изкупува около 30 на сто от въглищата, добивани годишно от "Мини Марица-изток", и ще осигурява около 9 на сто от инсталираната енергийна мощност на страната. Годишно ще се произвеждат около 4.1 млрд киловатчаса електроенергия, за изкупуването на която е сключен 15-годишен договор с Националната електрическа компания.
В момента двата блока работят с общо натоварване от 420 мегавата. Очаква се в края на юли да се премине към етап с по-високо натоварване - от 250-270 мегавата на блок, а в края на годината да бъде достигната пълна мощност. Допълнително е изградено и Съоръжение за депониране на отпадъците, в което са инвестирани 93 млн. евро. Сключеното споразумение за сътрудничество с община Гълъбово пък предвижда за социални проекти да бъдат отделени 8 млн.лева. Преди две седмици започна рехабилитацията на улиците в центъра на Гълъбово, за което ще бъдат изразходвани около 1.4 млн. евро. По време на изграждането на централата са създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

Още новини