Начало Новини Актуално Премиерът Борисов договори близо 29 млрд. евро за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета Следващо п

Премиерът Борисов договори близо 29 млрд. евро за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета Следващо поколение ЕС

Актуално

министър-председателят Бойко БорисовБългария е една от страните, които ще получат повече пари, над 1 млрд. евро повече в новия бюджет на Европейския съюз и за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн. евро за най-слабо развитите региони в страната. Парите са за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след края на продължилия пет дни Европейски съвет.

В условията на тежката криза, породена от COVID-19 в целия свят и при изключително трудни преговори в Брюксел, българският премиер защити за България и запазването на европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. повече от настоящата Многогодишна финансова рамка, информираха от пресслужбата на Министерски съвет.

Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена, отбеляза премиерът Бойко Борисов, на когото европейските държавни и правителствени ръководители благодариха за конструктивността и помощта, която той е оказал в хода на преговорите в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на българския министър-председател за ползотворното участие, след като рано тази сутрин европейските лидери се поздравиха за успеха. От своя страна премиерът Борисов благодари на редица лидери, които са подкрепили помощта за страната ни, предназначена за по-слабо развитите региони - германския канцлер Ангела Меркел, австрийския канцлер Себастиан Курц и холансдкия премиер Марк Рюте. Всички се убедиха, че това е правилно, посочи българският министър-председател.

Общият размер на средствата предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета Следващо поколение Европейски съюз е близо 29 млрд. евро. Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малко от настоящата, изтъкна премиерът Борисов. Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход - половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на Европейския съюз, България ще получи общо над 200 млн. евро за миграция и сигурност по Многогодишната финансова рамка. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета Следващо поколение Европейски съюз България ще може да разчита на над 7,7 млрд. евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд. евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от Многогодишната финансова рамка, България ще получи и над 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета Следващо поколение ЕС. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по Многогодишната финансова рамка, в Пакета Следващо поколение ЕС така са включени и над 600 млн. евро за България.

По отношение на целия Европейски съюз, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд. евро, а общият размер на Пакета Следващо поколение ЕС ще бъде 750 млрд. евро. Така в следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира общо 1 трилион 824 млрд евро. В Пакета Следващо поколение ЕС 390 млрд. евро ще бъдат предоставени на държавите членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Държавите членки ще могат да ползват и 360 млрд. евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на Европейския съюз.

По темата за върховенството на закона се постигна съгласие, прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона - това трябва да е прозрачен процес зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход почиващ на доказателства.

След настояването на премиера Борисов и многократните му призиви да бъде акцентирано и върху медицинския аспект на пандемията от COVID-19, европейските лидери стигнаха до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването. Министър-председателят Бойко Борисов специално поздрави френския президент Еманюел Макрон, който подкрепи българския премиер по тази изключително важна тема за Европа, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

 

Още новини