Начало Новини Актуално Премиерът Бойко Борисов ще пререже лентата на Пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора

Премиерът Бойко Борисов ще пререже лентата на Пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора

Актуално
пречиствателна станция стара загора

Дългоочакваната Пречиствателна станция за отпадни води в Стара Загора вече има Акт 16. Очаква се официалното й откриване да стане между 18 - 20 април т.г., а лентата да пререже лично премиерът на РБългария Бойко Борисов. Пречиствателната станция е един от най-старите водни проекти по програма ИСПА.

Стартът му е даден през 2004 г., като първоначалната стойност на обекта е била 10.943 млн. евро без ДДС. Строителството започна през 2005 г., а за изпълнител беше избран германско-турският консорциум "Хайткамп МАСС". Договорите включваха 2 години строителство, тоест през 2007 г. Стара Загора трябваше да има годна за експлоатация Пречиствателна станция за пълно биологично пречистване на отпадните води, включително отстраняването на азот и фосфор.
Впоследствие обаче една от фирмите участнички в консорциума - германската "Хайткамп", обяви фалит, работата беше спряна и след дълго затишие строителните работи бяха продължени от турската "МАСС".
След няколко допълнителни договорености с изпълнителя, стойността на пречиствателната станция през 2010 г. нарасна на 14 226 818 евро, тоест с близо 8 млн. лева, пише вестник Старозагорски новини.
През последните две години се обявяваха различни срокове за приключване на обекта, но след критиката на зам.-шефа на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмунсен, отправени на 30 март т.г., че България може да загуби милиони от еврофондовете, основно заради забавеното изграждане на пречиствателните станции, на 31 март Акт 16 за старозагорската беше факт. Предстои издаване на разрешение за ползване от ДНСК и рязане на лентата.
Предвидено е до края на 2012 г. изпълнителят на обекта да отстрани всички кусури, тъй като дотогава ще важи удълженият на последната сесия на ОбС - Стара Загора, срок за учреденото право на строеж на пречиствателната станция.

Още новини