Начало Новини Актуално Премиерът Бойко Борисов обсъди с президента Росен Плевнелиев националните приоритети на България до 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов обсъди с президента Росен Плевнелиев националните приоритети на България до 2020 г.

Актуално
Бойко Борисов и Росен Плевнелиев

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова ще бъдат новите министри на икономиката, енергетиката и туризма и на здравеопазването. Днес те бяха представени от премиера Бойко Борисов на президента Росен Плевнелиев.

Това стана в началото на срещата на държавния глава с ръководството на партия ГЕРБ в рамките на инициирания от него месец на политическите консултации.

Десислава Атанасова е единствената, която веднага може да влезе в работата, защото знае проблемите и слабите места в системата, мотивира избора й министър-председателят.

Като предимства на Делян Добрев, който стана заместник-министър след като работи в парламентарната комисия по енергетика, премиерът Борисов изтъкна отличната му комуникация с парламента, натрупания опит в министерството и успешното изпълнение на задачи от особена важност в последните месеци, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи и основните приоритети пред двамата нови министри – въвеждане на електронното здравеопазване и провеждане на реформата в спешната помощ и подкрепа за малкия и среден бизнес, повишаване на икономическия растеж и създаване на условия за привличане на инвестиции.

Основната тема, която президентът Плевнелиев, премиерът Борисов и ръководството на партия ГЕРБ обсъдиха на днешната си среща, беше изработването и постигането на политически консенсус по националната стратегия за развитие България 2020. Министър-председателят подчерта, че ГЕРБ ще участва във всички мероприятия на държавния глава за установяване на общо политическо съгласие по националните приоритети на страната ни. Дискутирани са също мерки в подкрепа на икономиката, заетостта и растежа, за малките и средните предприятия, въпросите на енергийната ефективност и енергийната диверсификация, реформата в сектора сигурност, във водния сектор, в здравеопазването, административната и съдебната реформа, демографската криза и процесът на интеграция на ромите.

Президентът поздрави кабинета за работата му по въвеждането на електронното правителство, което определи като основна предпоставка за подобряване на бизнес средата и за развитие на икономиката, и за идеята заедно с местните власти да бъде изработена национална стратегия за развитие на туризма.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на АЕЦ Белене премиерът Борисов припомни, че до момента в проекта са вложени 1,380 млрд. лв., а през май предстои плащането на още 500 млн. лв. и това са средства, които не могат да бъдат зачертани. Той обаче, беше категоричен, че няма да допусне изграждането на централата само като българо-руски проект. Борисов съобщи също, че България е предупредила руската страна за тази своя позиция. По думите му, пред централата има бъдеще, само ако проектът бъде диверсифициран било чрез включване на западен инвеститор, било чрез осигуряване на доставки на ядрено гориво от друга страна. Освен това се чака и поръчаният на консултанта HSBC финансово-икономически анализ дали проектът е изгоден за България.

По отношение на почти готовия реактор за несъществуващата централа премиерът посочи, че се обсъжда и вариант той да бъде платен и монтиран като седми реактор в АЕЦ Козлодуй.

Още новини