Начало Новини Актуално Премиерът Бойко Борисов не разрешава поскъпване на тока

Премиерът Бойко Борисов не разрешава поскъпване на тока

Актуално
цена на ток

Няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага поскъпването. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че няма да позволи поскъпване на електричеството и допълни, че е разговарял по този въпрос с директора на АЕЦ Козлодуй Костадин Димитров.

Според законодателството цената на еленергията се променя веднъж в годината - на 1 юли. В тази връзка преди няколко седмици шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че ако има увеличение на цената на електроенергията от 1 юли, то ще бъде минимално. Според него поскъпването ще е до 5%, макар че от фирмите на енергото поискаха повече.
Най-голямо увеличение предложиха от германската компания Е.ОН, които внесоха официално искане за 16% по-скъп ток. От ЧЕЗ, които снабдяват с ток София и региона, поискаха поскъпване с 13%. Най-малкото увеличение бе предложено от австрийската компания ЕВН -5%. Основните мотиви за исканото поскъпване на електроразпределителните дружества е необходимостта от пари за инвестиции, информира вестник Телеграф.

Според шефа на регулаторната комисия прогнозата за по-висока цена на тока е вследствие на ръста на инфлацията, както и заради задължението за закупуване на зелена енергия, която е значително по-скъпа от конвенционалната. Данни на ДКЕВР сочат, че токът от слънцето струва 76,048 ст. за всеки киловатчас.
От Националната електрическа компания,която продава енергията на електроразпределителните дружества, също поискаха по-висока цена с 5% от 1 юли, основно заради изкупуването на енергия от възобновяеми източници.
Токът от възобновяеми - източници товари крайната цена.

Още новини