Начало Новини Актуално Премиерът Бойко Борисов научи какви са цените на тока

Премиерът Бойко Борисов научи какви са цените на тока

Актуално

Премиерът Бойко Борисов се закани да развали подписаните с ЧЕЗ, E.ON и EVN договори за приватизация на трите енергомрежи в страната, чрез които се захранват всичките домакинства. По думите на министър-председателя държавната НЕК работи на загуба. Борисов е шокиран на какви цени държавата продава тока на трите енергодружества, а после на какви цени те го препродават на домакинствата.

Очаква се в петък премиерът да получи подробен доклад за загубите, които понася НЕК в енергетиката. Възможно е всички неизгодни сделки да отидат на прокурор, съобщи Би ТВ, цитирайки информация от пресконференция на премиера.
Премиерът разкри днес, че НЕК купува мегават час ток от централите производители средно за 90 лева, а го продава на доставчиците ЧЕЗ, E.ON и EVN за 88 лева. Електроразпределителните дружества пък го доставят на населението за 146 лева. За всеки мегават час държавната НЕК губи по два лева.

"Това, което ми дадоха като схема с цените ме удиви и аз не мога да повярвам, че е истина и затова аз искам всяко едно от дружествата да ми подаде точната цифра”, коментира премиерът.  
На репортерски въпрос означава ли това, че се обмисля и разтрогване на приватизационните договори, премиерът отговори:
"Да продължа да купувам ток за 90 лева, да го продавам за 88, а те да го продават на потребителите за 146 лева, считате че аз трябва да вляза в тази далавера и комбинация? Разбира се, че това ще бъде прекратено каквато и да е цената. Който си е правил далавера и си е вземал комисионни, да си обяснява сега защо го е правил”.
В същото време премиерът недоумява как НЕК могат да изнасят ток на много по-ниски цени, отколкото реално плащат домакинствата у нас.
"Не виждам никаква логика от това да купувам ток на 137 лева или на 126 лева, когато Козлодуй ми го дава на 66 лева и забележете токът за 66 лева го даваме по толкова ниска цена на съседните страни. Ние даваме тук на българските граждани за 140 лева, а на Сърбия и Гърция по 66 лева. Къде има такова нещо, къде е логиката на това нещо”, попита Борисов.
От тези сделки с тока НЕК губят, и затова няма как да има пари в бюджета, каза премиерът. Преди дни Борисов намекна и, че държавата все още си чака дял от печалбите на трите електроразпределителни дружества. Държавата държи една трета от акциите в трите компании.
Иначе цените на електричеството се регулират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Премиерът не изключи регулаторът също да има вина за това положение с цените на тока.
Пресслужбите на ЧЕЗ, E.ON и EVN днес не коментираха думите на премиера Бойко Борисов. От ЧЕЗ само отбелязаха, че за пет години са инвестирали близо 370 млн. лева, от EVN пък отчитат че са вложили в страната ни 620 млн. лева.

Още новини