Начало Новини Актуално Премиера на операта „Трубадур” на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Премиера на операта „Трубадур” на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Актуално
Държавна опера Стара ЗагораНа 22 май в 16.00 часа във фоайето на Операта, където заместник-министърът на културата Боил Банов ще представи официално новото ръководство на Операта. В 16.30 ч. в Зрителна зала ръководството официално ще бъде представено пред колектива на Държавна опера-Стара Загора. На 22 и 25 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състоят двата премиерни спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди. Премиерата на „Трубадур” е част от поредицата от специални събития, посветени на респектиращия 90 годишен юбилей на първия извънстоличен театър – Старозагорската опера. „Трубадур” е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване - през 1925 година.
В централните роли на новата постановка на операта „Трубадур” зрителите ще могат да видят свои любимци, както и да подкрепят дебюти на млади изпълнители – солисти на Старозагорската опера. Великолепното мецосопрано Даниела Дякова ще се превъплъти в една от коронните си роли – на Азучена. Елена Баръмова ще изпълни ролята на Леонора, Иван Кабамитов – ролята на Граф Ди Луна, Борис Тасков и Гергана Русекова ще дебютират в ролите на Манрико и Азучена. На втория спектакъл – на 25 май в ролята на Граф Ди Луна ще гостува Венцеслав Анастасов. В ролята на Ферандо ще се представи Александър Марулев. Участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Сурмиевич, Сашо Стойков и др., хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев. Сценичната адаптация е на Димо Костадинов. В три от баталните сцени в спектакъла участват и 12 млади мъже от  Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".
Мартин Пантелеев – главен диригент на Софийската филхармония, ще дирижира за първи път в Старозагорската опера и ще направи своя  дебют в „Трубадур” по покана на директора на театъра Огнян Драганов. Утвърденият музикант е очарован от атмосферата в театъра, от артистите, от съвместната си работа с творческия екип, с хора и оркестъра на Старозагорската опера.
Вълнуващата история на една от най-популярните и привлекателни за публиката творби на гениалния италиански композитор Джузепе Верди ще получи своя нов сценичен живот под  режисурата на Георги Динев. Талантливият актьор и певец за първи път се среща с предизвикателството да режисира голямо оперно заглавие.
И в трите разтърсващи оперни драми - "Риголето", "Трубадур" и "Травиата", които бележат своеобразен връх в зрялото творчество на Верди, централна тема е трагичната обреченост на чувствата - на невъзможната любов. Специално в "Трубадур", трагичните колизии са резултат не от неудовлетвореността на рицарската куртоазна любов (кодирана в заглавието), а от сляпото подчинение на синовния дълг и на предопределението на съдбата, която в романтичната естетика е основен двигател на действието. В този смисъл режисьорската концепция също е предопределена - тя се подчинява на неотменното задължение за верен стилистичен прочит на вердиевата драматургия, на психологическата мотивация в поведението на различните персонажи и социални групи, и на цялостното логично време-пространствено протичане на сценичния разказ, който независимо от проблемите на оперното либрето, трябва да е достатъчно комуникативен и въздействащ за зрителя. Разчитам и на традиционно силното за афиша на Старозагорска опера заглавие, и на опитния изпълнителски състав, който успя достойно да се справи въпреки екстремните срокове на постановката.”
Държавна опера-Стара Загора
 

Още новини