Начало Новини Актуално Прехвърлят историческите паметници на общините. Стара Загора още не си ги е поискала, твърди зам.-министър Тодор Чобанов

Прехвърлят историческите паметници на общините. Стара Загора още не си ги е поискала, твърди зам.-министър Тодор Чобанов

Актуално

Община Стара Загора не е предприела никакви дейности по уточняване на собствеността на културно-историческите паметници, каза зам.-министърът на културата Тодор Чобанов при стартиране на Националния проект "Раждането на Европа - история и реалност.

- Около 50 заявки сме получили от други общини и всички са обработени. Около 20 преписки са разкрити с Министерския съвет за прехвърляне на обекти за управление на общините."
Зам.-министърът уточни, че Стара Загора най-вероятно ще бъде представена в няколко локуса (туристически дестинации). В Министерство на културата са постъпили предложения за около 30 обекта от областния управител, Регионалния исторически музей и от експерти. Всички ще бъдат уважени и анализирани и ще наситят картата със забележителности в региона. Със сигурност Неолитни жилища ще бъде част от туристическото райониране в сферата на културния туризъм.
"Документът за локусите е препоръчителен. Той цели да подпомага, да увеличава, а не да слага рамки и забрани, каза г-н Чобанов. - Туристическото райониране е динамична рамка, в която могат да се появяват най-различни вариации и комбинации. Например Пловдив влиза в три района по културно- туристическо райониране."
На журналистически въпрос Министерство на културата ще подпомогне ли реализирането на Проекта "Раждането на Европа" зам.-министър Чобанов уточни, че министерството има няколко различни инструмента, които използва. На първо място то въвежда обекти в собствения си списък. По отношение на ОП "Регионално развитие" има около 10 проекта, свързани с туристически атракции. В Стара Загора това е Ески джамия, която ще бъде превърната на Музей на религиите. В същата тази рамка ще има специален инструмент за популяризиране на културно-исторически забележителности. Тази мярка се очаква да бъде отворена във втората половина на годината. По нея могат да кандидастват както министерството така и общините и да осъществяват проекти, фокусирани именно върху рекламата, пише вестник Старозагорски новини.
"Националното финансиране за туристическа реклама се управлява от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Убеден съм, че то ще направи възможното за популяризиране на този и други обекти, но много зависи от степента на активност на местните общности. Т.е. кой кандидатства, с какви проекти, колко добре се подготвят предложенията. Един проект, ако не е рекламиран достатъчно сериозно и няма широка публична известност - все едно не съществува. Това, че е известен на тесен кръг специалисти, още нищо не означава. Проектът "Раждането на Европа" е много ценен, защото запълва дефицита на информация, която съществува за забележителните обекти, както тук, така и по принцип в страната. Този проект е насочен към преодоляване на такъв тип дефицити и се надявам да не бъде единствен. Потенциалът да влезем в световния туризъм е налице, но той трябва да се реализира", заключи г-н Чобанов.

Още новини