Начало Новини Актуално Преговорите в Мините започнаха. Ще продължат утре

Преговорите в Мините започнаха. Ще продължат утре

Актуално

Мениджърският екип и Обединеният стачен комитет на КНСБ и КТ Подкрепа в Мини Марица-изток вчера седнаха на масата за преговори. В закритата среща участва и председателят на Съвета на директорите на дружеството Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Срещата завърши без споразумение, преговорите ще продължат в четвъртък, 12 януари, от 13 часа.

Синдикатите са разширили предмета на спора извън конфликтната точка 3 от споразумението от 12 юли 2011 г. От ръководството са предложени два варианта за изплащане на допълнителни възнаграждения, обвързани с постигнатите добри производствени резултати. Синдикатите са предложили съотношениего между персоналните разходи за 2011 година спрямо приходите да бъде 38.99 на сто. Направените предложения не са обсъждани.
Проведената днес (б.р. - вчера) среща показва, че проблемите се разрешават чрез активен диалог между заинтересуваните страни, а не чрез едностранни заплахи и манипулации. Надявам се, че ще съумеем да запазим добрия тон на преговорите и по този начин ще намалим до минимум евентуалните финансови загуби на дружеството при една ефективна стачка, смята изпълнителният директор на Мини Марица-изток ЕАД инж. Евгени Стойков.

Убеден съм, че ще се стигне до споразумение, което ще позволи по-нататъшното успешно развитие на най-голямото дружество за открит въгледобив в страната. Мини Марица-изток е един от най-големите работодатели в България, които нямат задължение към своите работници и служители. Трудовите възнаграждения и всички социални плащания на работещите, договорени чрез КТД, се издължават навреме, което създава предпоставки за една добре работеща икономика в този регион, е становището на Иво Маринов.
От своя страна председателят на фирмената организация на КНСБ инж. Валентин Вълчев припомни, че и в двете предложения има ограничителен момент по отношение на синдикатите, което ги прави неприемливи в този вид. От Стачния комитет са поискали да се обсъдят и останалите точки от споразумението, в които става въпрос за условията на труд, техниката и оборудването, с които се работи. Ако до 13 януари не постигнем съгласие по спорните точки, от 14 януари започваме безсрочната ефективна стачка, категорични са синдикатите.
Вчера те започнаха деня с предупредителна едночасова ефективна стачка в трите рудника и администрацията. В протеста са се включили около 2500 човека, казват и от ръководството, и от синдикатите. Има разминаване в броя на назначените (заетите) за деня - според протестиращите те са били 2700, според администрацията - 3200.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини