Начало Новини Актуално Преговорите в Мини Марица изток отново бяха прекратени

Преговорите в Мини Марица изток отново бяха прекратени

Актуално
Мини Марица изток

Преговорите между ръководството на Мини Марица изток и синдикатите, които продължиха близо 7 часа, отново бяха прекратени. До сближаване на позиции не се е стигнало. Преговорите ще продължат утре след протестния митинг пред административната сграда на дружеството в Раднево, който започва в 9,30 часа.

Основното искане на стачкуващите ефективно вече 6-и ден е да бъдат еднократно изплатени допълнителен бонус по 1 000 лева на човек за добри производствени резултати.

Като израз на добрите намерения и готовност за провеждане на активен диалог със синдикалните лидери, внесеният в Старозагорски окръжен съд иск за обявяване на стачката за незаконосъобразна, беше оттеглен днес. Действията на представителите на Подкрепа и КНСБ на практика представляват опит за ескалиране на социално напрежение, а не за намиране на адекватно решение. Отново заявявам, че всички ангажименти по КТД от страна на ръководството са изпълнени коректно, заяви Изпълнителният директор на дружеството инж. Евгени Стойков, съобщиха от пресцентъра на мините.

Въпреки понасяните финансови загуби, изразяващи се в нереализирани продажби, надхвърлящи 6 млн. лева, ефективната стачка продължава.

Мини Марица изток ЕАД осигурява въглищата, необходими за производството на ток на 4-те централи в енергийния комплекс. От КонтурГлобал Марица изток 3, която има обща инсталирана мощност от 900 мегавата, има запаси за период от 5 до 8 дни, в зависимост от натоварването на блоковете. Ако стачката продължи дълго, ръководството на централата ще съгласува действията си с НЕК.
ТЕЦ Брикел има запаси за 5 дни. Централата работи с мощност от 120 мегавата.
От американската централа Ей И Ес Гълъбово съобщиха, че на този етап се въздържат от коментар. ТЕЦ-ът има обща инсталирана мощност 670 мегавата.
Четирите централи произвеждат около 38% от електроенергията в страната. От най-голямата ТЕЦ Марица изток 2 съобщиха, че са застрашени от спиране на всички мощности (обща инсталирана мощност 1 586 мегавата).

Още новини