Начало Новини Актуално Предвиждат отлив на инвестиции от зелената енергия

Предвиждат отлив на инвестиции от зелената енергия

Актуално

Инвестициите в изграждане на мощности за енергия от възобновяеми енергийни източници ще се забавят. За това предупредиха производителите на еко енергия. Причината е, че регулаторът предвижда въвеждане на норма за отклонение в количеството енергия.

В случай че отклонението надвиши 20 на сто, производителите ще трябва да плащат глоби на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), пише вестник Класа. Това ще се установява, ако количеството се различава от подадения график на (ЕСО) за следващия ден.
С въвеждането на рамка за отклонение се получава конфликт за производителя, каза Боян Кършаков, прокурист на „Енерго-Про България“. По думите му така производители ще трябва да решат дали да спазват графика, или да произвеждат повече енергия. По този начин не се позволява максимално да се използва ресурсът ни, смята Кършаков.

За търговия с ток ден напред ще бъдат необходими и промени в Закона за енергетиката. Новите правила ще оскъпят енергията допълнително. Пазарът с ток ден напред ще започне да функционира след май 2011 г.

Още новини