Начало Новини Актуално Предстоят нови преговори между синдикатите и ръководството в Мини Марица изток (видео)

Предстоят нови преговори между синдикатите и ръководството в Мини Марица изток (видео)

Актуално

Джеймс Уорлик Мини марица изток

Посланикът на САЩ в България Дмеймс Уорлик посети заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров най-голямото въгледобивно дружество у нас Мини Марица изток. Американският дипломат разгледа Рудник 3 и проведе срещи със представители на синдикатите и с ръководството на мините, които отново ще седнат на масата за преговори, за да се направи анализ на изпълнение на споразумението, подписано след едноседмичната стачка през януари.

Джеймс Уорлик беше придружаван от президента на КНСБ Пламен Димитров. Синдикалният лидер даде индикации, че очаква нов конфликт в Мини Марица изток ако не се изпълнят всички текстове от споразумението, подписано след едноседмичната стачка през януари. Споразумението предвижда увеличение на работните заплати с 5%, назначаване на 85 души, обезпечение с резервни части и др.

Джеймс Уорлик

Очакваме, че няма да стигнем до нов конфликт в Мини Марица изток, за което има знаци, ако в следващите дни след Великден получим ясни отговори за изпълнението на стачното споразумение от 22 януари. Зза нас е изключително важно да бъде гарантирано заплащането на миньорите и безопасността и здравето при работа, заяви Пламен Димитров.
Днес пак чух малко по-остри изказвания от страна на синдикатите, но се надявам в хода на преговорите да подпишем най-изгодното споразумение и за двете страни, каза изпълнителният директор на Мини Марица изток инж. Евгени Стойков.
Целта на моето посещение тук е пряко да се запозная и да науча за какво става дума и по никакъв начин не е мое решението или отговорността за това какво се случва между синдикати и ръководство. Най-важно е да се гарантира енергийната сигурност и се надявам ръководството и синдикатите да се споразумеят, заяви американският посланик.

До края на април синдикатите настояват да бъде анализирано изпълнението на споразумението с участието и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, както и да бъде подписан Колективния трудов договор.

В енергийния сектор трябва да има диверсификация и прозрачност и Мини Марица изток и централите в комплекса трябва да са изключително важна част от развитието на сектора, каза още дипломат №1 в посолството на САЩ.Още новини