Начало Новини Актуално Предстои да започне прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанство

Предстои да започне прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанство

Актуално

прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанствоДо дни предстои да стартира прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанство с бюджет над 10 млн. евро. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на форум Masterclass work 4.0, на тема: Развитието на дигитализацията в земеделието и селските райони, организиран от КНСБ и Тракийски университет, в Стара Загора. Тя разясни, че новият прием по подмярка 16.1 Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се дължи на проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс. По вече проведения прием по под мярката като допустими за финансиране са определени 26 проектни предложения.

Стойността на одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 15.6 млн. лева. По думите ѝ, се открояват проекти, насочени към дигитализация в сектори пчеларство, овцевъдство, полевъдството. Те включват прилагане на мониторинг и биологичен контрол чрез цифрови технологии и процеси, както и предложения за различни иновативни решения, които предстои да бъдат изпитани, за да се докажат като успешни в практиката.

Заместник-министър Василева обясни, че МЗХГ провежда целенасочена политика за развитие на иновациите, информационните технологии в земеделието и научно-изследователската дейност свързана с тях. Тя изтъкна, че цифровизирането на земеделието и селските райони е заложено в голяма степен и в следващия програмен период.

Вярваме, че създадените връзки между науката и практиката чрез съответния механизъм за внедряване на иновации, които да бъдат от полза за селскостопанското производство в страната, ще предоставят увереност на участниците във веригата на трансфер на знания за разработване на бъдещи още по-успешни действия, допълни д-р Василева.

Още новини