Начало Новини Актуално Представят Стара Загора на културната карта на Европа

Представят Стара Загора на културната карта на Европа

Актуално

По инициатива на областния управител на Стара Загора Йордан Николов и Максим Минчев, директор на Българска телеграфна агенция, вчера в Стара Загора стартира Национален проект "Раждането на Европа - история и реалност". Проектът ще представи пред гражданите на Европа достоверни факти за възникването на Стария континент преди осем хиляди години, като популяризира неолитните жилища, намиращи се в северозападната част на града.

Това са най-запазените и с най-богат инвентар жилища, открити в целия ареал на древно-земеделските неолитни култури на Балканите и в Европа.
Целта на проекта е неолитните жилища да бъдат приобщени към картата на световния културен туризъм.
На поканата на областния управител за старта на проекта се отзоваха техни превъзходителства посланиците на републиките Беларус, Естония, Португалия и Украйна; посланикът на България в Саудитска Арабия Радион Попов, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов и зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, народни представители, областни управители и кметове, и др., информира вестник Старозагорски новини.
Проектът има няколко етапа. Единият от тях е откриването на изложба от 30 фотоса на уникални артефакти от фонда на Музей "Неолитни жилища". Те са с размери 1м/80 см. Автор на експозицията е фотографът на БТА Светлозар Недев, която вчера беше открита от Максим Минчев. След няколко дни областният управител Йордан Николов ще представи тази изложба във Виена на Шестата световна среща на медиите.
Принос към проекта е специалното списание - издание на БТА, "Раждането на Европа - жени и вино в неолитните къщи", на български и английски език. В него са събрани всички факти за най-старата европейска цивилизация.
Н.с. Петър Калчев, завеждащ отдел "Праистория" в Регионалния исторически музей, презентира пред гостите уникалното археологическо откритие. То е направено преди повече от 40 години и бележи най-старата европейска цивилизация, започнала от тези земи преди 8000 години.
В проекта са предвидени още научни конференции, издаване на още рекламни материали и други дейности, които ще популяризират неолитните жилища у нас и в цяла Европа. Това ще даде възможност за превръщането на съвременна Стара Загора в просперираща туристическа дестинация.
При посещението на Регионалния исторически музей гостите бяха посрещнати от църковно-славянското песнопение на Хора на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" - Стара Загора, и облечените в средновековни облекла възпитаници на казанлъшкото Национално училище по изкуствата "Акад. Дечко Узунов", които представиха светите глаголически букви.
В приветствието си областният управител не скри амбициите си да превърне региона в предпочитана туристическа дистинация. Той маркира следващите стъпки за това - създаване на общ национален туристически маркетинг, изграждане на информационна система за популяризиране на туристическите забележителности, разкриване на нови туристически траектории. Градоначалникът на Стара Загора проф. Светлин Танчев подчeрта, че проектът "Раждането на Европа..." е една от стъпките за показване на хилядолетния ни град на картата на Европа в целия си блясък и уникалност.

Още новини