Начало Новини Актуално Представяне на Инициатива Единение в Стара Загора

Представяне на Инициатива Единение в Стара Загора

Актуално

Инициатива ЕдинениеНа 6 юни в хотел Верея Стара Загора се проведе среща за представяне на Инициатива Единение. Националното сдружение е създадено от акад. Стефан Воденичаров и екип от български учени и интелектуалци, които са дълбоко убедени, че бъдещето на България е свързано с обединението на обществото, с връщането към националните корени, към българската духовност, вяра, култура и образование. Те, заедно с други представители на българската наука, разработиха Възгледи за националните цели и приоритети за устойчивото развитие на България, върху чиято платформа се създаде сдружение Инициатива Единение.

На срещата присъстваха гостите, членове на сдружението  акад. Стефан Воденичаров, доскорошен председател на БАН и инициатор на сдружението, акад. Атанас Атанасов, акад. Димитър Димитров, предприемачът Красимир Дачев и издателят Иван Гранитски. Срещата се водеше от Олег Стоилов, координатор на екипа по представяне на Инициатива Единение в Стара Загора, които подчерта, че тук е в лично качество, без да ангажира многото организации, на които е член. Гостите представиха в кратките си експозета своите позиции и аргументираха мотивацията си за участието си в Единение.  

Общото им  мнение беше, че за излизане от незавидното  състояние на страната ни е необходимо широко обединение около национални дългосрочни цели, разработени от високопрофесионални експерти, които да се следват неотклонно. Само така България може да заеме достойно място сред развитите нации, носители на европейската цивилизация.

Приоритетно трябва да се обърне внимание на образованието, културата, здравеопазването, повишаване на жизнения стандарт и решаване на демографска криза. Развитието на селското стопанство с използване на съвременните достижения на науката също трябва да бъде национален приоритет. Трябва да се създадат условия за задържане на младите хора в страната и за връщане на сънародниците ни от чужбина и да се насърчават производства с голяма принадена стойност. Гостите декларираха, че сдружението, което намира все по-голям отзвук сред българската общественост е надпартийно, няма да се превръща в партия, но ще предоставя своите разработки на всички партии и ще подкрепя тези, чиито програми и действия съответстват на тези на Единение. Те призоваха присъстващите в залата - жители и гости на Стара Загора - да изразят своята съпричастност към Инициативата и с конкретни предложения да съдействат за нейното развитие и приложение.

В последвалата широка дискусия се представиха различни мнения и предложения, част от тях разнопосочни, но с добронамерено желание за развитие на региона и страната.  

  • Пълен запис на пресконференцията за представяне на Инициатива Единение в Стара Загора можете да видите тук.
  • Запис от срещата във формат 360° можете да видите тук.

20190606 180253

Още новини