Начало Новини Актуално Представители на винарни от Република Молдова на работно посещение при винопроизводители от Румъния и България

Представители на винарни от Република Молдова на работно посещение при винопроизводители от Румъния и България

Актуално

В периода 4-11 юли молдовски винопроизводители посетиха винарни в Румъния и България, като част от програмата за обмен на добри практики „Иновации в лозарските техники, свързани с производството на висококачествени вина”. Инициативата беше организирана по трансграничния проект WINET, финансиран от Европейския съюз по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, който има за цел да развива търговията и сътрудничеството в лозаро-винарския сектор в 3-те държави.

Първите посетени винарни бяха тези от България. Midalidare Estate, Betterhalf Garage Wines, Alexandra Winery & Vineyards, Edoardo Miroglio wine, Zaara Estate, Queens Winery House  са само част от винарните, които посрещнаха молдовските винени специалисти. Нашите винопроизводители имаха възможност да обсъдят с колегите си новите индустриални тенденции, възможности и проблеми, възникнали по време на пандемията, и решенията, които те идентифицираха. Те също така обмениха идеи и практики, които се оказаха полезни при адаптирането на производствения и маркетинговия процес към изискванията на световния пазар.

Другата част от делегация с представители на лозаро-винарския сектор, придружена от членове на организации за подкрепа на бизнеса, участва в обиколка на избите в съседната държава Румъния. Обменът на добри практики започна в град Чернавода, във винарна Rasova. Винопроизводителите говориха както за сходствата, така и за разликите в методите за отглеждане и преработка на грозде и производство на вино.

Опитът продължи във Винарна на Trantu Murfatlar и Винарна Hamangia. Домакините представиха своите лозя, както и технологиите, използвани за направата на ликьор Bachus.

Кулминацията на програмите бяха винените дегустации, при които молдовските специалисти оцениха специфичния характер на вината, обусловен от тероара на тези области.

 

 

Участниците от Молдова бяха особено впечатлени от начина, по който колегите от двете страни организират туристическия потенциал като важен компонент от бизнеса на своите винарни. Българските и румънските винопроизводители придават на този компонент голямо значение, като подчертават не само качеството на виното, но и начина, по който се приемат посетителите на винарните, но и преживяването и емоцията, което се създава при винения туризъм. За тях е важно всеки гост да си тръгне с хубаво вино, но и с чувство за автентично преживяване, обусловено от факта, че е видял красиви места и е научил интересни неща за историята и традицията на тези места.

“Беше много интересно да разговаряме със собствениците на винарните в България, които ни разказаха за техния бизнес модел и 22-те хиляди туристи, които ги посещават всяка година. Измислихме някои идеи и желанието да инвестираме в тази част от нашия бизнес и да го развием“, коментира Дан Присакару от винарна Familia Mea.

За предприемачите винаги е добре да посещават подобни бизнеси, както в страната, така и в чужбина, тъй като им дава възможност да погледнат на бизнеса от различна гледна точка, да приложат някои от успешните практики и да ги адаптират към изискванията на вътрешния и международния пазар. Положителните реакции на участниците за ползата от обмяна на опит не закъсняха: „Всяка обмяна на опит е от полза. Възможността да говорите с колегите си от други страни, за да разберете какви методи използват, ви помага да анализирате собствения си бизнес и ви дава идеи за това как да станете по-добри“, сподели Илие Гогу от Винарна Gogu.

WINET е трансграничен проект в Черноморския регион, който включва три държави: Молдова, Румъния и България. Целта на проекта е да увеличи търговията и сътрудничеството в лозаро-винарския сектор.

 

Още новини