Начало Новини Актуално Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора

Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора

Актуално
сграда на Община Стара ЗагораПублично представяне и обсъждане на проект Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на община Стара Загора се проведе днес в зала 2 на Общината.
На него присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева, Георги Симеонов, директор на дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция, журналисти и граждани.
Изпълнението на проекта, включен в инвестиционната програма на община Стара Загора, е по Приоритетна ос 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие на Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020. Стойността му е 2.4 млн. лв., а срокът за изпълнение 24 месеца.
Той бе представен от архитект Виктория Грозева. По думите и с проекта се цели постигане на висок енергиен ефект - осигуряване на модерна, здравословна и функционална среда с високо ниво на енергийна ефективност и подобряване на експлоатационното състояние на сградата, която е строена през 1985 -1988 година.

Проектът включва топлоизолиране на външни стени.

Съществуващата каменна облицовка по стени и по колони ще бъде демонтирана и заменена с топлоизолация от каменна вата с дебелина 10см за всички фасадни стени и колони, вентилируема фасада с финишна облицовка от технически камък и декоративни фасадни панели. Ще бъде подменена съществуваща алуминиева дограма с алуминиева дограма с прекъснат термомост, двоен стъклопакет с едно нискоемисионно вътрешно К стъкло. Предвиждат се и външни алуминиеви щори за южна, източна и западна фасади. За помещенията на осмия етаж се предвижда преместване на остъкляването навън.
Ще бъдат топлоизолирани покривите и подовете. Предвидено е декоративно нощно художествено осветление по фасадите на сградата, вградено във фасадните елементи от окачената структурна система. То ще може да се ползва и при различни празници със съчетание и игра на светлините.
Не се предвижда прекъсване на работата на администрацията, защото повечето дейности са външни, увери архитект Грозева. Ще се работи и извън работното време на администрацията, и в почивни дни, така че да не се наруши нормалния ритъм на работа, обясни Делян Иванов.
На въпроси поставени от граждани дали ще се ремонтира отоплителната и елинсталацията, архитект Грозева отговори, че това ще стане на следващ етап и с друго финансиране.

Още новини