Начало Новини Актуално Представиха проект за завод за преработка на битови отпадъци

Представиха проект за завод за преработка на битови отпадъци

Актуално

Стара ЗагораРуският професор от български произход Рейнолд Йовчев представи в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора проекта си за завод за преработка на твърди битови отпадъци. Професорът, чийто род произлиза от град Мъглиж е за трети път в града на липите и се надява, че сега проектът му ще бъде разгледан от Общината.

Заводът би струвал около 17 млн. евро и ако бъде построен, ще се изплати в рамките на 4 години.

Проектът на проф. Йовчев се основава на пиролизата на твърдите битови отпадъци, вследствие на която те се разграждат при температура от около 1500 градуса и получената шлака се използва в строителството. В момента такива пиролизни генератори работят в САЩ, Германия и Израел, а в Русия – в нижегородския град Рибинск. Професорът обаче допълни, че все още никъде по света няма построен завод изцяло по разработената от него технология.

Стара Загора

 

IN MEMORIAM

Почина проф. Рейнолд Йовчев

В София на 23 август 2010 г. почина проф. д-p на геоложките науки Рейнолд Йовчев. Професорът, чиито корени са от Мъглиж, още приживе е пожелал да бъде погребан в родното място на своите предци. Погребението му ще се състои на 25 август от 11.30 часа в подбалканското градче.

Проф. Йовчев е роден на 2 февруари 1932 година в Русия. Син е на известния български учен-геолог акад. Йовчо Йовчев. През целия си живот е работил и живял в Русия, но запазва почитта към бащината си страна. Проф. Рейнолд Йовчев почина само дни след като за пореден път направи в Стара Загора презентация на своя проект за завод за преработка на твърди битови отпадъци.

Поклон пред паметта му.

Още новини