Начало Новини Актуално Представиха двутомното издание "История на Стара Загора"

Представиха двутомното издание "История на Стара Загора"

Актуално

В навечерието на празника на Стара Загора, тази вечер, в Културен център „Стара Загора“ бе представена двутомната „История на Стара Загора“.

Авторите, специалисти от Регионалния исторически музей в Стара Загора, от университети в София и научни институти в БАН, са събрали, обработили и анализирали огромен по обем емпиричен материал и достъпно за широката читателска аудитория са проследили политическите, икономическите и обществените аспекти в развитието на града в различните исторически периоди от VI хил. пр. Хр. до края на ХХ в. Изданието е богато илюстрирано със снимки.

"Днес е много радостен ден за нашата институция и за град Стара Загора. Развълнуван съм, защото това беше една моя мечта. Когато започнах работа в музея ми подариха история, отпечатана през 1966 година, голяма част от авторите - наши колеги, които вече не са сред нас, но през тези години се натрупаха много данни, проведоха се много археологически разкопки, научни изследвания се направиха, натрупа се голям исторически материал, музеят придоби като институция голям авторитет и благодарение на усилията на екипите, които положиха усилия, пред вас е историята на Стара Загора", подчерта Петър Калчев.

"Надявам се, че старозагорци получиха един страхотен подарък за празника на града си, едно приятно четиво, което ще е от полза за всички", сподели още директорът на музея.

Зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева също се върна назад във времето, за да разкаже как се стига до написване на двата тома. "Преди около 7 години  Живко Тодоров и Петър Калчев решиха, че е време нашият град да се гордее с едно такова издание. Реалната работа започна преди пет години. Тази идея започна, защото Петър Калчев каза, че от 1966 година не е издавана история на Стара Загора", припомни Желева. Тя заяви, че е важно историята на града да се пази и надгражда.

"Благодаря на Живко Тодоров, на този Общински съвети и на предходни, защото културата винаги е била важна и приоритет. Затова вървим напред и със смели крачки представяме това бижу на Стара Загора", допълни зам.-кметът.

Последва кратка презентация на изданията, а след това научният редактор на първи том академик Васил Николов, проф. д.и.н. Петър Стоянович от Институт за исторически изследвания при БАН и доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, споделиха свои впечатления.

Двутомникът се издава с подкрепата на Община Стара Загора. Двата тома на „История на Стара Загора“ ще бъдат налични за закупуване на сувенирния щанд в Регионален исторически музей - Стара Загора от 4 октомври 2023 г.

 

 

Още новини