Начало Новини Актуално Председателят на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев: Мерките за неотклонение се гледат от дежурните съдии

Председателят на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев: Мерките за неотклонение се гледат от дежурните съдии

Актуално

"Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов не са упражнявали и няма как да упражняват натиск върху съдии от Окръжен съд - Стара Загора. Всички мерки за неотклонение се гледат от дежурните съдии, тоест всеки един случай се поема от съдията, който е дежурен на момента.

Това може винаги да се провери и това е принцип, който стриктно се спазва." Това заяви вчера пред вестник Старозагорски новини председателят на Окръжния съд Тоньо Тонев във връзка с вчерашната телевизионна изява на бившата БСП-депутатка Татяна Дончева. В ефира на Канал 1 тя заяви в прав текст, че Борисов и Цветанов "упражняват натиск определени мерки да бъдат поръчково произнесени", като спомена само за подобни случаи в Стара Загора, без да цитира имена. Запитана какво се случва в Стара Загора, Дончева каза, че там "арестуват адвокати, вземат им архива, забраняват преупълномощавания и конструират организирани престъпни групи, а шефът на полицията в града обикаля съда, когато се гледат мерките".

"Твърденията на Дончева не отговарят на истината", категоричен е председателят на Окръжния съд Тоньо Тонев.
Проверката на "Старозагорски новини" установи, че досега в Стара Загора няма арестуван адвокат. Един защитник действително прекара известно време в ареста, но във връзка с разследване на прокуратурата за крупна банкова измама в размер на 2.7 млн. евро, дело на т.нар. "макаронени бизнесмени" от Стара Загора. След техния арест на 22 април т.г., мярка за неотклонение беше наложена и на 35-годишна адвокатка от София, която към настоящия момент е под домашен арест. Най-вероятно бившата депутатка от БСП е имала предвид този случай, замесвайки съда в Стара Загора в пледоарията си срещу премиера Борисов и вицепремиера Цветанов.
Случайно или не, но медийната изява на Татяна Дончева вчера съвпадна с едно скандално интервю на бившия шеф на ОДМВР - Стара Загора, Тончо Михайлов във вестник "24 часа", което също беше насочено срещу Цветан Цветанов.

Още новини