Начало Новини Актуално Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв.

Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв.

Актуално

Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв. през изминалата 2022 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на бизнеса от региона, организирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

За голяма част от хората Казанлък е познат като долината на розите, но потенциалът на общината далеч не се изчерпва само с това. В последните години сме свидетели на ускореното развитие на този район в индустриално отношение, което се потвърждава и от стабилния ръст на икономическите показатели, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му за него е било важно да обсъди основните предизвикателства и проблеми, които срещат компаниите от региона. Често говорим за нови инвестиции, но също толкова важно е да търсим всички възможности за растеж и по-висока конкурентоспособност на българските предприятия, каза още икономическият министър.

Над 742 млн. лева са реализираните инвестиции в общината. Производствените компании, които са най-силният сектор в общината, допринасят за 63% от добавената стойност за местната икономика, а в тях работят почти 70% от заетите, стана ясно по време на срещата.

Министър Стоянов посети и терените, на които се планира изграждането на нова индустриална зона в Казанлък. Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и това е още един инструмент, който можете да използвате, обясни Никола Стоянов. Той насърчи и общината да подаде документи за вписването на зоната в Регистъра на индустриалните паркове, което би дало предимство при подготовка на бъдещи проекти.

В Казанлък са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл Хидравлика и пневматика на страната. По време на своето посещение в града министър Стоянов се запозна с производствения процес в едно от най-големите предприятия от този сектор за региона - М+С Хидравлик АД. В него работят над 1350 души, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана и се дистрибутира в цял свят.

Още новини