Начало Новини Актуално Предприемачи от Стара Загора събират подписка срещу високите местни налози

Предприемачи от Стара Загора събират подписка срещу високите местни налози

Актуално
такса смет Стара Загора

От 1 януари тази година влязоха в сила изменения в Закона за местните данъци и такси, приети от Народното събрание в края на 2009 г. С тях се променя начинът на определяне на данъка върху недвижимите имоти на нежилищните сгради на фирмите. Т. е. фирмите вече плащат, като данъкът за сградите и таксата за отпадък се определят от една от двете суми - отчетната стойност на имота и данъчната му оценка. При изчисленията се взема по-високата стойност.

От 2002 г. предприемачите трябва ежегодно да правят преоценка на отчетната стойност на недвижимото си имущество, което използват за фирмени цели. Като целта е тези стойности да са близки до пазарните оценки. Част от представителите на бизнеса не са извършвали преоценки и през последните години са плащали данъци върху нереално ниски отчетни стойности, обясни финансовият директор на община Стара Загора Цанка Ганева.
От тази година данъците, които трябва да плащат са неколкократно по-високи от досегашните, в някои случаи - над 10 пъти, и това предизвика сериозно недоволство. В Стара Загора представители на бизнеса изготвиха и жалба, адресирана до държавните органи.

Даниела Иванова е собственик на мебелен магазин Дейзи.
Миналата година платих за такса смет 1550 лева., а за 2011 г. сумата е 4134,42 лева, обяснява Иванова.
Сградата, която тя притежава, е около 1000 кв.м. Строена е през 2006 г. и досега е плащала данъци на база на обща отчетна стойност над 221 хиляди лева.

По данни на Цанка Ганева, данъчната оценка на този обект е над 800 хил. лева и тъй като не е правена преоценка през последните години, се формира и чувствително по-високият налог, който г-жа Иванова следва да плати през тази година.

Фирмите, години наред не са спазвали изискванията на Национален счетоводен стандарт 16 и не са си превеждали в съответствие отчетните стойности с пазарните цени. Нормално е сега увеличението на данъците да е в пъти. ще дам и пример - собственик на ресторант с площ 561 кв.м. в центъра на Стара Загора е деклариран с отчетна стойност 30 хил. лева. Върху таси сума години наред е изчисляван данъка сгради и таксата за битови отпадъци. За сравнение това е данъчната оценка на гараж в същата част на града с квадратура 30 кв. м. За ресторанта е плащан данък до 2010 г. в размер на 52 лева,  заяви главният финансист на община Стара Загора Цанка Ганева.
Що се отнася до таксата за битови отпадъци, действително фирмените имоти са с високи стойности и когато се изчислява промила върху данъчната оценка, се получава несъответствие между стойността на предоставената услуга и цената, която те плащат затова, каза още Цанка Ганева. Тя уточни, че в тази връзка фирмите могат да се възползват от облекчения, като плащат на база количество и заявят, че искат съд за сметосъбиране. Цената на 1 контейнер е 2400 лева на година, а на варел - 340 лв. Има фирми, които са заявили в общината, че искат такъв съд за смет, но до средата на март не са го получили от почистващата фирма на Стара Загора – Нелсен Чистота.
Собствениците на фирми, които не са правили ежегодни преоценки на отчетните си стойности, не подлежат на санкции, но са възможни ревизии за период от 5 години назад, каза още финансовият директор на общината. Тя уточни, че всеки, който се съмнява с размера на данъците си, може да отиде в общината, за да се направи проверка. Грешки едва ли има, по-скоро става въпрос за голяма разлика между пазарните цени и отчетните стойности, на база на които са плащали досега, коментира Цанка Ганева.

Ако имот не се използва годишно, или не е застроен, трябва да се подаде декларация в общината. В такъв случай ще се плаща само такса смет за поддържане на териториите за обществено ползване.
Професионални гимназии в Стара Загора също са получили солени сметки за битовите отпадъци. Професионалната гимназия по механотехника и транспорт е плащала 1875 лв. такса смет за миналата година, а за 2011 г. задължението е 31 275 лв.

Всички учебни заведения, независимо дали са общински или държавни, по същия начин когато отчетната им стойност или данъчната оценка вече е много висока, могат да подадат декларации за определяне таксата за битови отпадъци на база количество. Това, че са пропуснали да го направят е въпрос на незнание от страна на ръководителите на съответното учебно заведение, каза Цанка Ганева.
Според засегнатите предприемачи, високите данъци ще се отразят сериозно на бизнеса им и ще доведат до свиване на други вече планирани разходи.
Най-вероятно ще трябва да направя съкращения на персонала. По този начин ще отидат хора на трудовата борса, на които държавата ще трябва да плаща. Вместо това е по-логично да се намери по-гъвкав подход и да се направят данъците по-поносими, каза Даниела Иванова.

Бизнесът има право на избор - дали да плаща на такста смет според застроената площ на имота или да декларира, че иска контейнер или кофа за събиране на отпадъци. Собственик на фирма съобщи за Инициатива, че е подал декларация, с която е заявил кофа за отпадъци, но до средата на март все още не я е получил. Представителите на бизнеса настояват да се намери законова форма за облекчения за размера на таксата за битовите отпадъци - т.е. да се плаща не върху данъчна оценка, а за количеството смет.
Българска търговско-промишлена палата и регионалните палати ще работят за интересите на бизнеса в тази посока. Палатата в Стара Загора събира информация от бизнеса за размера на данъчните им ставки. Фактите ще бъдат анализирани и ще се изготви аргументирано становище, което ще бъде изпратено на Правителството и на Народното събрание.

Ако исканията на предприемачите бъдат удовлетворени, самите те ще бъдат стимулирани и да генерират по-малко отпадъци. Така е в ЕС, в който членуваме и ние.


Още новини