Начало Новини Актуално Предприемачи от Иран търсят бизнес партньори от Старозагорска област (видео)

Предприемачи от Иран търсят бизнес партньори от Старозагорска област (видео)

Актуално

Иран Лорестан

Бизнес делегация от област Лорестан, Иран, ръководена от областния управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде и от посланика на ислямската република у нас Н.Пр. Голамреза Багери е на двудневно посещение в Стара Загора. Гостите се срещнаха с областния управител Йордан Николов, с кмета проф. Светлин Танчев и посетиха Търговско-промишлена палата, където изразиха готовност за съвместен бизнес в областта на машиностроенето, селското стопанство и др.

Областният управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде заяви, че ще съдейства за осигуряване на облекчени условия за старозагорски предприемачи, които искат да развиват бизнес в ръководената от него област. Той отправи и покана към ръководството на Търговско-промишлена палата за посещение в Иран.

На кръгла маса с участие на представители на фирми от Стара Загора бяха набелязани и конкретни сфери на сътрудничество. Според представители на гостите, климатичните условия в Старозагорска област и Лорестан се допълват и са много подходящи за отглеждане на билки, от които в Иран да се произвеждат биолекарства.

Представител на фирма Евриком - Стара Загора съобщи, че търсят вносител от Иран на парафини, необходими за производството на българското дружество. Иранският пазар представлява интерес за старозагорските предприемачи в сферата на текстила, и на пилешки продукти.

Споразумения за сътрудничество подписаха Областните управители на двата региона, и председателите на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и на Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад - Хосейн Салахварзи.

Гостите посетиха исторически забележитености в Стара Загора.

 

Иран - Стара Загора
Областна управа - Стара Загора беше домакин на Българо-иранска кръгла маса. На снимката от ляво на дясно: Димитър Драчев, зам.-областен управител, Йордан Николов, областен управител, областният управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде и посланика на Иран Н.Пр. Голамреза Багери Иран - Стара Загора
Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов получи от председателя на Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад - Хосейн Салахварзи почетен плакет, гравиран със златна вода Иран - Стара Загора Иран - Стара Загора
Предприемачи от Стара Загора и Лорестан, Иран обсъдиха възможности за съвместен бизнес Иран - Стара Загора
Областният управител на Стара Загора Йордан Николов и колегата му от Лорестан Хабиболах Дехмарде подписаха Споразумение за сътрудничество. На снимката вдясно - председателят на Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад - Хосейн Салахварзи Иран - Стара Загора
Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и председателят на Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад - Хосейн Салахварзи подписаха Споразумение за сътрудничествоИран - Стара Загора

 

Запознаване с провинция Лорестан:

Провинция Лорестан, се разпростира на площ от 28 157 кв.км. или 1,7 % от територията на Иран. Географските координата на провинцията са от 46,50 грауса до 50,01 градуса източна дължина и от 32,40 градуса до 34,23 градуса северна ширина, което определя местоположението и на картата на Иран в северозападната част от страната,

Провинцията граничи с други шест провинции ( Хамедан, Маркези, Изфахан, Хузестан, Илам, Кормяншах ) и служи за връзка между тях. Столица на област Лорестан е град  Хоремабад. След последните административно-териториални промени от 2006 година провинцията включва 9 големи и 23 по-малки градове, територията на областта е разделена на 26 области и 83 селски района.

В област Лорестан живеят около 1 700 000 души. Регионът е на първо място в Иран по производство на облицовъчни камъни. Водещ производител е и на нар. Развито е поизводството на месни и рибни продукти, текстилната индустрия, производството на автомобили и зърнопроизводството.Търговия на област Лорестан:

Провинция Лорестан има уникално стратегическо положение в региона започвайки с граничните провинции което подпомага търговията, специално с Ирак и страните от Персийския залив. През област Лористан преминават стратегически транспортни артерии като: националната железопътна линия Север-Юг, магистрала Техеран Север. Също така провинцията се намира в регион където са съсредоточени важни индустриални обекти, добиват се минерални суровини,  също така много добре е развито селското стопанство. Областта има потенциал да бъде водеща в икономиката на национално ниво. От друга страна в Лорестан се инвестират големи средства от страна на правителството във водния сектор и енергийните ресурси, В Лорестан има изградени големи инфраструктурни проекти и съоружения по пренос на нефт, природен газ и електрическа енергия. Частния капитал основно е насочен в инвестиции в макро, среден и микро проекти в индустрията, селското стопанство, различни гилдии и занаяти, водния сектор и др. Също така частния капитал има интереси в различни научни области, повишаване на знанията и опита в различни области на науката. В област Лорестан са ситуирани и различни икономически организации, в областта имат разкрити клонове на международни банки.

Лорестан –  потенциални възможности

1.    много добро географско местоположение
2.    подходяща инфраструктура и възможност за привличане на икономическите ефекти за съседните провинции
3.    непосредствена близост до основните национални градски и индустриални центрове, както и до основните потребителските пазари за промишлени и селскостопански продукти.
4.    изградени  комуникационни мрежи, както и седалища на международни транспортни фирми
5.    наличие на няколко академични центъра
6.    наличие на огромни резерви от  минерални суровини, включително такива като декоративни камъни, гипс, варовик, фелдшпат и др.(производство на повече от 3 процента от камък и в света, както и с повече от 50 активни мини и 20 каменоделни)
7.    производство на бобови растения  ( на първо място в производството на бобови растения, специално мадама-грах в страната )
8.    класиране на първо място от провинциите които не са крайбрежни в отглеждането риба.
9.    добрите климатични условия допринасят за отглеждането на парникови продукти и овощни градини, включително смокини и кайсии (класиране на първо място в производството на черна смокиня в страната)
10.    наличие на големи реки и изобилие от ресурси от подземните води (12 милиарда кубически метра на повърхностните и подземните води съставена от 11 на сто от националните води).
11.    политика за насърчаване на промишлените предприятия ( с 9 промишлени обекта в една икономическа зона, и 4 основни производителя с приоритет износ.).
12.    наличие на високо продуктивни земи, както и големи райони на пасища и гори.
13.    насърчаване на спорта, спортни дейности от частния сектор и неправителствени организации

Основен внос на провинция Лорестан

Индустриална техника, дрехи и обувки,  химически материали , дървесина, резервни части за автомобили, играчки, аксесоари за компютри, прах за пране, маси, мебели и оборудване за кухня,  мобилни телефони , MDF  ламинат,  полистирол , плат полиестер, промишлени тъкъни,  препарати за галванизиране ,  климатици, течни полифтерол и етилен,  полиамид, дървесина под формата на профили и дървени подови настилки, конски косъм (грива), гъвкава тръба, дамски чанти,  тефлон,  чехли,  глицерин, течен паста,  бутилирана минерална вода,  машини за обработка на пръти, стъклена вата, полиетилен.

Основен експорт на Лорестан

Подови и стенни плочки,  смоли и трици,  лекарства, маркучи за газ, художествени предмети, каменна облицовка, PVC профил, животни-овце и др., грах, промишлени варовик, каменна конструкции, минерална вода, ръчно тъкани килими,  цимент и др.

 


Видеото в сайта на youtube

Още новини