Начало Новини Актуално Предпазни маски в аптеките на Стара Загора няма, в складовете - също

Предпазни маски в аптеките на Стара Загора няма, в складовете - също

Актуално

Предпазните маски, чиято употреба рязко нарасна след случаите на зараза със свински грип, от няколко дни не се продават във фармацевтичната мрежа в Стара Загора. Според фармацевта Виолета Милушева, в складовете също няма, а от там не дават срок кога ще бъдат заредени.

Основно защитните средства се произвеждат в Самоков или се внасят от Русия, но заради засилената им употреба наличните количества са изчерпани. Аптекарката добави още, че преди настъпване на смъртоносния вирус на година са се продавали около 200 броя, а сега само за два дни са продадени 300, информира вестник Старозагорски новини.
Нараснало е търсенето и на противогрипните лекарства - каза още Милушева и поясни, че те действат само когато човек е болен. В противен случай ефект от лекарството няма. Според нея вече е късно и за имуностимулиращите лекарства, защото на организма са му необходими поне 20 дни за изработване на антитела. Тези лекарства е трябвало да започнат да се приемат още през септември, но завишено търсене в аптечната мрежа тогава не е имало.

Още новини