Начало Новини Актуално Предложения за почетни граждани на Стара Загора

Предложения за почетни граждани на Стара Загора

Актуално

На основание чл. 8 от Наредба за отличията и наградите на Община Стара Загора, председателят на Общински съвет - Стара Загора Тенчо Руканов представя постъпилите предложения за Почетен гражданин на Стара Загора в нормативно установения срок. Това са проф. Иван Божков и Димитър Рачев. От 9 юли до 29 юли на входа на общинска администрация  - Стара Загора е поставена кутия за допитване до гражданите и всеки желаещ има възможност да подкрепи едно от двете предложения, съобщиха от пресцентъра на общината.

Проф. Иван Божков е предложен от академичния съвет на Тракийски университет-Стара Загора

Тракийският университет прави това предложение за изключителните заслуги на проф. д-р Иван Божков, като преподавател, дългогодишен Ректор на Тракийския университет, председател на Общинския съвет на Стара Загора и активното му участие в обществения живот на града.

Обществена дейност:
-Депутат във Великото народно събрание - 1990-1991 г.
-Председател на Общински съвет -Стара Загора - 1999-2003 г.
-Председател на комисия по Земеделие и гори в Общински съвет- 2003-2007 г.
-Член на централното ръководство на националното сдружение на Председателите на общински съвети - 1999-2003 г.
-Член на обществения съвет - „Повече идеи за прозрачност към секретаря на община Стара Загора - 2008 и сега.
-Член на обществен дарителски фонд - гр.Стара Загора - 2007 и сега.
-Зам. председател на сдружение 8000 хиляди години Стара Загора

Почетни научни звания:
-Доктор хонорис кауза на Тракийски университет - 2003 г.
-Почетен доктор на Московската ветеринарна академия - 1999 г.
-Почетен доктор на Казанската ветеринарна академия - 2000 г.
-Почетен доктор на Кубинското научно ветеринарномедицинско дружество 1983 г.
-Почетен доктор на научното ветеринарно общество на ГДР - 1984 г.
Академичният съвет на Тракийски университет се надява да бъдат оценени заслугите на един уважаван и деен общественик, какъвто е проф. Иван Божков и той да бъде удостоен с високото отличие Почетен гражданин на град Стара Загора. Силно се надяваме, че предложението на Академичния съвет и Ректорското ръководство на Университета ще бъде уважено от членовете на общинския съвет и тяхното решение ще бъде проф. Божков да получи заслужено високото отличие.


Димитър Рачев е предложен от Съюза на съдиите в България

Предложението е направено във връзка със стогодишния юбилей на господин Рачев - юрист, съдия, арбитър и културен деец със съществен принос в обществения живот на града.

Богатата му обща култура и многостранното развитата му личност му откриват възможност са се реализира и в области извън правото. Благодарение на това през 1948г. той е назначен за завеждащ музикалния отдел редактор в Радио Стара Загора. Основава самодеен смесен хор и малък камерен оркестър при радиото.

В работата си като юрист, г-н Рачев оставя трайни спомени в поколения практикуващи правници в гр. Стара Загора, като пример за трудолюбие и професионализъм. Същевременно той има траен принос и към развитието на културния живот в гр. Стара Загора. От ранна възраст получава уроци по музика - цигулка, пиано, хармония и композиция. През трийсетте години на миналия век, свири на виола в Старозагорския филхармоничен оркестър и оркестъра на Старозагорската самодейна опера, по-късно превърнала се в първия професионален извънстоличен оперен театър.

Паралелно с музикалния, г-н Рачев развива и литературния си талант - публикува стихове, разкази, критични студи на културна тематика в различни периодичния издания сред които вестниците Село, Светлоструй, Музикален живот, Земя, Литературен подем, Септември, Отечествен фронт, Народна младеж, алманах Хоризонт.
Венец на литературното му творчество са романите с историческа тематика Побратими, изд. Народна младеж, 1960г., „Светлина от север изд. Народна младеж 1968, както и повестите „Среднощна литургия - изд. Отечество 1980г. и Песен в дефилето, изд. БЗНС 1984 г.

Богатата литературна деятелност на г-н Рачев е оценена по достойнство през 1985 г., когато той е награден с орден Кирил и Методий І-ва степен.

Още новини