Начало Новини Актуално Предложения: Доживотен затвор за отвличане и искане на откуп

Предложения: Доживотен затвор за отвличане и искане на откуп

Актуално
От 15 до 30 години затвор или доживотна присъда без право на замяна предвижда проект за изменение на Наказателния кодекс, съобщи зам.-правосъдният министър Даниела Машева. Това наказание ще се налага при повторно отвличане, опасен рецидив, проявена особена жестокост към отвлеченото лице или ако е поискан откуп.  Чрез тази промяна отпада идеята за специален закон за отвличанията, каквато първоначално искаше премиерът Бойко Борисов.
До този момент най-тежкото наказание при отвличане е лишаване от свобода от 5 до 10 години.
Според представения проект за изменение на Наказателния кодекс се предвижда и инкриминирането на подготовката за отвличане. Наказанието в тези случаи е от 5 до 10 години затвор.
До този момент най-тежката присъда - затвор до 30 години или доживотна присъда без право на замяна, се предвиждаше за убийство по особено мъчителен за жертвата начин.
Най-съществената друга предлагана промяна е свързана с освобождаването от отговорност и налагане на административна санкция, коментира още Даниела Машева. В момента по член 78 "а" от Наказателния кодекс се предвижда глобата да бъде от 500 до 5000 лева. Предлага се административната санкция да бъде от 1000 до 10 000 лева. Освен това тази възможност няма да се дава за престъпления против полицаи или представители на разследващите органи. Промените предвиждат и наказателна отговорност за длъжностни лица в частно-правните отношения. Изменения се предвиждат и за документната измама -  сега вече като възможен предмет на престъпление в закона ще бъде записано и недвижимото имущество, досега това важеше само за движимото.
От 5 до 15 години затвор се предвиждат и при вещно укривателство. До този момент санкцията е била от 3 до 10 г. От 5 до 12 години лишаване от свобода пък ще се налага за незаконно притежание на оръжие, като до този момент санкцията е била от 1 до 6 г.
Предложените промени включват и нов състав, който да инкриминира създаването на частен документ. Наказанието ще е до 3 години затвор или пробация. По този начин ще се обхванат договори за покупко-продажба на автомобили, като практиката в момента е да се декларира една цена, а де се продава на съвсем друга. По този параграф ще попадат и договорите за наеми. Предложеният днес проект за изменение на Наказателния кодекс  са давали прокурори, съдии и следователи, какато и частни лица, които са пращали по имейл и по факс. Днес се очаква предложените промени да бъдат качени на интернет страницата на министерството.

Още новини