Начало Новини Актуално Предлагат промени в Кодекса на труда и по-високо заплащане на извънредния труд

Предлагат промени в Кодекса на труда и по-високо заплащане на извънредния труд

Актуално

На социалния министър Тотю Младенов е представен проект за промени в Кодекса на труда, с който се иска увеличаване с 25% на отпусканите средства за извънреден труд при всички случаи. По този начин, извънредният труд през празничните дни ще се заплаща допълнително с 125%, а не както беше досега - със 100%. Това съобщи изпълнителният директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова.

От Инспекцията по труда ще предложат и да се регламентират ясно случаите, в които може да се полага извънреден труд с цел довършване на продукцията за деня.
Днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов с подписа си стана гарант за изпълнението на споразумението, което сключиха КТ "Подкрепа", КНСБ и Главна инспекция по труда за съвместно сътрудничество.
Младенов подчерта изключително важната роля на инспекцията в сегашната ситуация на икономическа криза, тъй като финансово затруднени, някои предприятия биха могли да не отделят достатъчно средства за спазването на правилата за безопасност на труд. Именно Инспекцията по труда упражнява контрола върху тях, пише econ.bg.
6,7 млн.лв. забавени плащания на работни заплати са изплатени за първия месец след встъпването в длъжност на новото ръководство на Главна инспекция по труда, съобщи Тотю Младенов
Президентите на двата синдиката д-р Константин Тренчев и д-р Желязко Христов се обединиха около позицията, че има необходимост от създаването на закон, с който да се регламентира изцяло дейността на Инспекцията по труда. Тренчев пожела на новото ръководство на агенцията успешно да се превърне в трудова полиция. Христов подчерта, че България има една от най-добрите нормативни бази в Европейския съюз, регламентиращи трудовите правоотношения, но трябва да се създаде и Закон, който да уреди правото на стачка на работниците. При над 27% от работните места в страната са заплашени здравето и живота на служителите, обяви още той. От КНСБ очакват високи нива на безработицата.

Още новини