Начало Новини Актуално Предлагат отваряне за автомобили на ул. Ген. Гурко в Стара Загора

Предлагат отваряне за автомобили на ул. Ген. Гурко в Стара Загора

Актуално

На 29 януари в зала 2 на Община Стара Загора се състоя обсъждане на частични промени в транспортната схема на града, подготвяни от колектив под ръководството на инж. Пламен Буланов. Проектът все още е в процес на работа, ще бъде готов в началото на март.  Ако бъде одобрен от Общинския съвет, въвеждането на промените ще започне през месец май 2010 г.

Става въпрос не за сериозна реконструкция, ремонти и строителни работи, а за лесно приложими и с минимални средства мерки за подобряване на движението в града през следващите 2-3 години, след които трябва да започне сериозната работа по финансиране на реконструкция на улични платна, изграждане на допълнителни съоръжения и т.н., нужни за осъвременяване на транспортната схема на Стара Загора.
Председателят на транспортната комисия към Общински съвет Стара Загора арх. Иван Иванов обясни, че Община Стара Загора е изпреварила с 2 години правителствения проект, предвиждащ финансиране на подобен род общински дейности едва през 2012 г. и вече има разработени свои проекти, така че може да се включи за финансиране по съответните програми още при пуска им. Засега обаче средства няма, обясниха зам.-кметовете Белчо Белчев и проф. Димитър Динев. Това е причината да се прибегне до частични мерки, а не до радикални. Но и частичните са наложителни и дори закъснели, просто защото движението в Стара Загора не може да остане в този вид, пише вестник Национална бизнес поща.
Председателят на Общински съвет Тенчо Руканов заяви, че ако Общинският съвет бъде убеден в ефикасността на предлаганите мерки, той може да ревизира свои решения като отхвърлянето на идеята за кръгово движение на Ремиза и да потърси резерв в бюджета за изпълнение на идеи, които са полезни за гражданите.
Основните предлагани от инженерния екип мерки са за създаване на кръгово движение на Ремиза, за подобряване на ефикасността на работа на светофарните уредби и монтиране на светофари на опасни възлови места - примерно на кръстовището пред Военния клуб (ДНА), което е възлов подход на пешеходци към парк Митрополит Методий Кусев, а в същото време няма добра видимост и рискът е голям. Предвижда се изграждане на двоици - съседни улици с еднопосочно движение - на едната в една посока, на другата - в обратна. Подобни двоици ще бъдат създадени както в посока из-ток-запад, така и в посока север - юг. Основните транспортни улици на града без бул. Цар Симеон Велики ще останат двупосочни. Екипът предлага също отварянето на ул. Ген. Гурко за автомобили, да се направят джобове за автобусните спирки и да се забрани паркирането на тротоарите, поради лошата видимост. На ул. Христо Ботев, която има ширина 10 м, предложението е да остане двупосочното движение, но да се отдели триметрово платно за паркиране. Не бива да се допуска по никакъв повод паркиране на автомобили на платното на ул. Ген. Столетов, където движението е силно натоварено, а няма как да се направи и зелена вълна поради многото лежащи полицаи. Задължителен е светофар и на кръстовището на ул. Ген. Столетов и ул. Проф. Стоян Киркович до МБАЛ Проф. Стоян Киркович... Ще бъде подготвен проект за цялостно подобряване на хоризонталната и вертикалната маркировка, като, разбира се, всички предлагани изменения и мерки ще бъдат остойностени.
Единствената реакция срещу предложението на инженерния екип бе от Димитър Авджиев, директор на Автобусни превози, по повод отварянето на ул. Ген. Гурко, защото така ще се снижи скоростта на градския транспорт.

Още новини