Начало Новини Актуално Предлага се въвеждане на данък върху площите, получени за изграждане на слънчеви и вятърни централи

Предлага се въвеждане на данък върху площите, получени за изграждане на слънчеви и вятърни централи

Актуално

Държавата се кани да бори спекулативните сделки със земеделски земи, получили разрешение за строителни площадки, като обложи собствениците им с данък. Това става ясно от публикуваните на сайта на аграрното ведомство поправки в Закона за опазване на земеделските земи.

Земите, чийто статут вече е сменен, занапред ще се облагат с данък, преди още строителството върху тях да е започнало. Според проекта те се приравняват по статут на незастроени територии в урбанизирани райони и така според Закона за местните данъци и такси собствениците им ще трябва да плащат между 0.1 и 2.5 на хиляда върху данъчната оценка, пише вестник Сега.
Досега този данък се плащаше за бивши земеделски земи само ако върху тях вече е започнало строителство. Мотивът да се въведе новият данък е бумът на инвеститори, които масово смениха статута на земята с обещание да изграждат върху нея централи на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Практиката показа, че най-често от това са се възползвали брокери, които са изкупили плодородна земя с намерение да я препродадат после на инвеститори в пъти по-скъпо.

Според хората на земеделския министър Мирослав Найденов 11 500 дка плодородна земя е с променено предназначение и по документи върху нея предстои да се строят слънчеви или вятърни централи. В момента във ведомството има още около 500 заявки за още 7500 дка.

Още новини