Начало Новини Актуално Предходното правителство спестило истината на тютюнопроизводителите

Предходното правителство спестило истината на тютюнопроизводителите

Актуално

Нямам никаква информация за готвени протести заради проектобюджета на България за идната година, заяви  изпълнителният директор на СНЦ "Национално сдружение на тютюнопроизводителите - 2009" адвокат Нина Ламбова.

Юристката направи това изявление по повод разпространената в публичното пространство информация, че на 26 ноември тютюнопроизводители от цялата страна ще организират мирен протест по места, като по този начин щели да изразят недоволството си, че обещаните им малко над 73 милиона евро национални доплащания за тютюн за 2011 година не били планирани в проектобюджета.
"Вероятно това е инициатива на тютюнопроизводителите от Северна България, които още не знаят, че директните плащания според Общата селскостопанска политика (ОСП) на Евросъюза вече са премахнати", каза Ламбова.
Крупният старозагорски производител и износител на тютюн Веселин Тодоров допълни пред наш репортер, че тази забрана е била известна на предишното ни правителство още преди три години, но никой не си е направил труда да го сведе до знанието на редовите селски стопани.
Той обаче бе категоричен, че има много косвени начини, по които могат да бъдат подпомогнати тютюнопроизводителите, най-вече по Програмата за развитие на селските райони, пише вестник Старозагорски новини.

"Европа обаче категорично забранява националните доплащания на килограм произведен тютюн", подчерта Веселин Тодоров.
Бизнесменът призна, че като производител това доплащане би го задоволило, но като обществена личност е длъжен да покаже, че европейското законодателство не подпомага развитието на бранша.
"Затова приветствам идеята за диверсификация, тоест - насочване към алтернативни източници на поминък. Земята в нашата област е подходяща за отглеждане и на други селскостопански култури и преминаването към тях няма да се отрази твърде негативно на селскостопанските производители", обобщи Тодоров.

Още новини