Начало Новини Актуално Предаден ли е Левски и от кого?

Предаден ли е Левски и от кого?

Актуално

Левски не е предаден от поп Кръстьо Никифоров, а е станал жертва на множество предателства, често наивни и от добри помисли, на няколко българи. Залавянето на Дякона е част от мащабна акция на 3 шпионски имперски организации, защитаващи интересите на Австро-Унгария, Турция и Русия. Това твърди в най-новата си книга Залавянето на Левски и тайните имперски служби пенсионираният следовател Благой Емануилов.

Третата му поред творба е посветена изцяло на трагичния край на Апостола на свободата, но разгледан от нов ъгъл - този на европейските интереси на 3-те най-големи империи през ХIХ в. и българското националноосвободително движение.

В продължение на години ми правеха впечатление редица факти около залавянето на Левски и твърдението, че той е предаден от касиера на Ловешкия революционен комитет поп Кръстьо Никифоров. Открих няколко несъответствия и празноти в тезите на историци и изследователи на живота и делото на Апостола. Това ме провокира да ги опиша в книга, като разглеждам фактите в много по-широк контекст, разказа авторът.

Благой Емануилов е дългогодишен юрист и следовател в Пловдив и Карлово. Родом е от с. Габарево, община Павел баня. Автор е на скандалната книга Тайната на Николай II (1998 г.), в която защитава тезата, че 2 от децата на последния руски император - престолонаследникът Алексей, и най-младата княгиня Анастасия са завършили земния си път в с. Габарево под чужди имена. Тезата е продължена и във втората му книга Император Николай Втори и конспирацията на ХХ в. (2009 г.).
Утре (19 април) ще представя Залавянето на Левски и тайните имперски служби в Пловдив. Планирам през май или юни да посетя старозагорската библиотека Захарий Княжески и да подаря няколко екземпляра от книгата, като тя отново да бъде представена. До лятото ще имам още една среща с бъдещи читатели в Казанлък, тъй като книгата бе издадена от местното издателство Янита ЯС, сподели пред вестник Старозагорски новини плановете си Благой Емануилов.

Още новини