Начало Новини Актуално Пред аудиторията на Webit Андрю Брадфорд от AOL обясни защо сме в интернет и какво е бъдещето на световната мрежа

Пред аудиторията на Webit Андрю Брадфорд от AOL обясни защо сме в интернет и какво е бъдещето на световната мрежа

Актуално

Има четири фундаментални причини хората да влизат в интернет, каза по време на изложението за интернет маркетинг и бизнес Webit Андрю Брадфорд, директор Стратегия и проучване за ЕС в AOL Advertising, част от уеб компанията AOL, която е изцяло собственост на медийния гигант Time Warner.

Първата причина е да се свърши нещо, например да се провери имейл, и тя е често срещана, посочи той. Втората е отпускане, 15-минутна почивка, през която може да изиграе игра или да се прочетат клюки. Откриването на неща е третият фактор, който води потребителите в интернет, а четвъртата причина, която поглъща най-много енергия и време, е т. нар. освобождение, или отдаване на страстите си.
За разлика от мантрата от 80-те години „Съдържанието е най-важно“, сега най-важен е клиентът, каза още Брадфорд. Съдържанието обаче има критично значение, което ще нараства, допълни той и посочи, че наскоро компанията е увеличила броя на редакторите си именно с цел обогатяване на съдържанието.

Също 4 бяха и очертаните от Брадфорд потенциални бъдещи сценарии за развитието на интернет в краткосрочен план от 5 години.
При първия сценарий се наблюдава високо таргетиране на потребителите, а те, от своя страна, се притесняват от разкриването на лична информация. Появяват се местни малки социални мрежи.
В сценарий 2 продължава процесът на постоянни иновации, налива се венчър капитал в стартиращи компании, интернет все още е място, където да изразиш личността си.
Третият сценарий беше описан като „плашеща перспектива“ заради значителна регулация от ЕС, която налага всички данни да се споделят с отворен код. В такъв случай конкурентно предимство би станало разбирането на семантичната мрежа, интерпретирането на данните, а не тяхното натрупване, каза той.
В четвъртия сценарий потребителите не са склонни да разкриват лична информация. Първото нещо, което направят, след като посетят даден сайт, е да изтрият cookies (файлове, които много сайтове използват за идентифициране на редовните си посетители).
На въпрос от публиката дали компанията предвижда евентуално разширяване на дейността си в България Брадфорд не даде конкретен отговор, нито се ангажира със срокове, но посочи, че е естествено групата да се стреми към разширяване на обхвата си, пише Investor.bg.

* * *
С приходи от онлайн реклама в размер на около 15 млн. евро за 2008 г. България формира едва 0,1% от „интернет картата“ на Европа. Това каза при откриването днес на изложението за дигитален маркетинг и интернет бизнес Webit, което се провежда с медийното партньорство на Investor.bg, Пламен Русев, председател на е-Академия.
Делът на съседна Румъния не е много по-голям - 0,2% с приходи в размер на около 30 млн. евро, сочат още данните на е-Академия.
Лидер в региона е Турция, където разходите за интернет реклама през миналата година възлизат на 131 млн. евро, при което страната заема дял от 1% от общите разходи в Европа, докато в Гърция приходите от 45 млн. евро й дават дял от 0,3%.
Общо регионът формира едва 1,6% от интернет картата на континента.
„Пазар ли е това?“, попита реторично Русев и отговори „Да, и дава фантастични възможности за ръст“. Имаме необходимата инфраструктура, необходимо е да бъдат привлечени рекламодателите, обясни той.
Приходите от онлайн реклама в общо 19 страни от IAB Европа за миналата година са в размер на 12,9 млрд. евро. „Тази цифра, 12,9 млрд., е приятна, но трябва да расте. Европа трябва да скъси дистанцията до САЩ. Пред нас има бизнес предизвикателства, трябва да привлечем повече приходи към интернет“, коментира при откриването Ален Йоро, президент на IAB Europe.
Регионът може и да формира дял от само 1,6%, но е важен за Европа, защото е най-бързо растящият, допълни той.

Още новини