Начало Новини Актуално Пречиствателната станция за отпадъчни води на Стара Загора ще бъде открита на 21 април

Пречиствателната станция за отпадъчни води на Стара Загора ще бъде открита на 21 април

Актуално
пречиствателна станция Стара Загора

На 21 април официално ще бъде открита Пречиствателната станция за отпадъчни води на Стара Загора. Изграждането на сложното съоръжение стана възможно благодарение на финансиране по програма ИС ПА в размер на около 15 милиона евро.

Като резултат от пускането на Пречиствателната станция след около година работа река Бедечка от село Могила надолу отново ще възстанови природната си чистота, в нея ще се завъди риба, ще може да се използва за поливане, ще изчезнат неприятните миризми и вредни наноси от изхвърляната от големия град отпадъчна вода.
Собственик на новата пречиствателна станция е Община Стара Загора, но експлоатацията и стопанисването ѝ ще бъде извършвано от ВиК - Стара Загора. Държавното дружество вече е сформирало екип от 22-ма специалисти, трупали опит предимно в други пречиствателни станции, лаборатории и технически звена на ВиК - Стара Загора.
Пусната един път, пречиствателната станция ще работи на 24-часов непрекъснат режим. Спре ли, микроорганизмите, които пречистват водата, ще умрат и цикълът трябва започне отначало. Отпадъчните води на Стара Загора първо ще минават през решетки, които улавят едрите отпадъци, плуващи в нея. След това водата влиза в пясъкоуловители, първични филтри и други звена, за да попадне в биобасейните, където се извършва същинската преработка на водата. Там се унищожават опасните микроорганизми, пише вестник Национална бизнес поща.

Новото за нашия регион е, че са монтирани и готови за пуск метан-танкове и газ-холдери, които отделят метана от утайката, каза управителят на ВиК - Стара Загора инж. Румен Райков. Газът влиза в когенератор, където изгаря и произвежда електроенергия. Токът ще се използва за захранване на самия обект и за топла вода, намалявайки значително енергийните разходи на пречиствателната станция.
Пречиствателната станция ще бъде способна да поеме отпадъчните води, изхвърляни от всички квартали на Стара Загора, които имат канализация, както и от промишлените предприятия.
Очаква се на откриването на обекта да присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Заради пускането на пречиствателната станция, ВиК - Стара Загора е внесло предложение в ДКЕВР към сметките на тези абонати, чиято отпадъчна вода ще се пречиства, да бъде начислявана такса Пречистване от 0.29 лева без ДДС на кубик.

Очаква се ДКЕВР да се произнесе точно от коя дата да влезе в сила новата такса. От 1 април цената на кубик вода в Стара Загора скочи от 1,65 лева без ДДС на 1.71 лева без ДДС. Към тази цена ще се начислява и въпросната такса от 0.29 лева за битовите абонати.
Промишлените предприятия ще плащат различна такса Пречистване, според степента на замърсяване на отпадъчните им води, като стойността й ще започва от 0,29 лева нагоре.

Още новини