Начало Новини Актуално Пречиствателната станция на Стара Загора ще заработи през август 2010 г.

Пречиствателната станция на Стара Загора ще заработи през август 2010 г.

Актуално

Най-вероятно през август 2010 година пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора ще влезе в редовна експлоатация, заяви Йорданка Стоянова - директор на дирекция "Европейски инфраструктурни проекти" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя допълни, че това е един доста изстрадан обект, финалът на който вече се вижда. 22 февруари е крайният срок за завършването на строителните работи, за монтажа на апаратурата и 72-часовите проби.

Това е и датата, на която трябва да се подпише акт 15, но след това са необходими шест месеца за изготвянето на различни документи. Съоръжението ще бъде собственост на община Стара Загора, а оператор ще е ВиК-дружеството.
В момента на обекта, намиращ се на околовръстния път, здраво се работи. Линията на водата е завършена на 95%, а на утайките - на 75. Паралелно с това се довършва и довеждащият колектор, през който ще преминават около 60 000 кубически метра отпадни води дневно. Целият процес по биологичното очистване, включително отстраняването на азот и фосфор, е напълно автоматизиран и съоръжението ще бъде обслужвано само от 12 души, пише вестник Старозагорски новини.
Изграждането на пречиствателната станция струва 13.5 милиона евро - 75% по програма ИСПА, 10% от държавния бюджет и 15% заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Кредитът трябва да се погаси до края на 2019 г., каза Стоянова. Тя обаче не се ангажира с прогнози с колко ще поскъпне водата на старозагорци след пуска на станцията. Цените били в правомощията на "ВиК" и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.
Припомняме, че две години след първата копка (май 2005-а) работата на обекта, който трябваше да бъде готов в края на 2007-а, спря. Причините бяха в забавяне на процедурата, в затруднения при преминаването на довеждащия колектор под обиколния път и най-вече в липсата на оборотен капитал от страна на немския партньор "Хайткамп", който заедно с турския МАСС са изпълнители на обекта. Впрочем от август 2009-а на станцията работи само турската фирма. "Хайткамп" се е отказал, но отговорността за извършеното от него не е снета, подчерта Стоянова. По този повод тя допълни, че преговорите са били доста тежки, но от министерството са защитили на 100% българските интереси.
Според Йорданка Стоянова, всичко изградено до този момент е платено и обектът ще се вмести в предварително определената сума. Все още нямало решение за използването на отпадния газ метан, въпреки че хранилището вече е готово. За да бъде използван метанът за производство на ел.енергия, е необходимо да се изгради когенератор, чиято цена е около 500 000 евро. Стоянова заяви, че по този въпрос са водени разговори с Европейската комисия и че когенераторът ще си изплати инвестицията за три години.

Още новини