Начало Новини Актуално Пречиствателната станция на Стара Загора ще заработи до края на годината

Пречиствателната станция на Стара Загора ще заработи до края на годината

Актуално
Стара Загора

Градската пречиствателна станция за отпадни води в Стара Загора е готова на 99,50 на сто и ще бъде пусната в експлоатация до края на годината, съобщи по време на конференцията инж. Татяна Манчева, ръководител отдел Канализация и пречистване във В и К – Стара Загора.

Пускът се е забавил, заради изграждането на когенератор, който ще използва отделяния биогаз за производство на електроенергия. Стойността на строежа  при старта през 2004 година е бил над 10 млн. евро, като в момента след няколко допълнения към договора с изпълнителя, е стигнала 14 млн. 226 хил. 818 евро, съобщи Манчева. От думите и стана ясно, че след пуска на пречиствателната станция, жителите ще плащат за канализация почти толкова, колкото и за водата за битови нужди. Това стана ясно на конференция по повод Световния ден на тоалетната – 19 ноември, който се отбелязва от 2002 година. Организатор е фондация Земя завинаги. Участват кметове, представители на институциите, експерти и неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че два са основните моменти, които трябва да се вземат предвид, когато става дума за пречистването на битови отпадъчни води – колко ще струва това за населението и дали това е икономически обосновано. Областният управител Йордан Николов приветства участниците и организаторите на конференцията, посветена на третирането на отпадни води и готовността за постигане изискванията на Директивата на Европейския съюз за градските отпадъчни води. Той подчерта, че за България, като страна с ограничени водни ресурси, при съществуващата тенденция за нарастване на водопотреблението, недостигът на вода ще се превръща все повече в сериозен социален и икономически проблем. Осъзнавайки всичко това, несъмнено трябва да признаем важността на пречистването на отпадните води, каза Йордан Николов. Той припомни, че един от основните акценти в работата на правителството на ГЕРБ са мерките за изграждане на по-добра инфраструктура в България, които предвиждат строителство и рехабилитация на В и К мрежи в малките населени места, подобряване на качеството на питейната вода и изграждането на градски пречиствателни станции за отпадни води в големите градове.
Експертът от Министерството на околната среда и водите Светлана Иванова запозна присъстващите с новия механизъм за подбор на проекти в сектор Води, с разкритите процедури по Оперативна програма „Околна среда – 2007 – 2013” и изискванията за подготовката им. Според нея има изключително ниска активност от страна на общините и ниска подготвеност за консултациите, които се дават във ведомството. В започналата дискусия заместник.-кметът на Мъглиж Емил Янчев сподели, че проблеми има, но те не са в общините.

Още новини