Начало Новини Актуално Празникът на розата в Казанлък очаква гости от целия свят

Празникът на розата в Казанлък очаква гости от целия свят

Актуално

празник роза Казанлък гости цял свят110 години казанлъчани отдават почит към розата, а от 8 години се чества и Празникът на тракийските царе. През 2013 г. двете тържества ще съчетаят традициите и изкуствата в Долината, за да им се насладят казанлъчани и гостите на града от целия свят, в продължение на месец и половина. Така Казанлък почита не само благоуханното цвете - символ на България, но и всички дарове на природата и богатото културно-историческо наследство.

По повод Празниците в Долината на розите и тракийските царе, които стартираха на 10 май с избора на новата Царица Роза, и завършват на 24 юни – Еньовден, както и акцентите в предстоящите кулминационни дни на 31 май – деня на Казанлък, 1 и 2 юни, кметът на общината Галина Стоянова даде пресконференция днес, 21 май. В навечерието на Деня на славянската писменост, българската просвета и култура тя отбеляза основните моменти от тържествата, свързани с този празник и с абитуриентите от казанлъшките училища, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Първата седмица на празниците, чието начало бе на 17 май с огнения спектакъл Новите траки, е посветена на тракийската култура. В дните до 23 май се провежда панаирът на тракийските занаяти и изкуства, тракийският стан и бойните изкуства на древния народ. Събитието е по проект на Община Казанлък Докоснати от древността.

В богата празнично програма следват събития като традиционните ритуали розобер и розоварене, които се правят в розовите градини край Казанлък и в масивите край няколко населени места в общината. Във Фестивала на виното розе участват над 30 винарски изби. Националното надиграване традиционно включва състави от цялата страна.

Възражда се Международният фолклорен фестивал, в който тази година се включват състави от побратимените на Казанлък градове от Европа и Япония.
В палитрата на празничните дни има изложби, панаир на занаятите, концерти, фотопленер. Конкурсите за избор на Царица на Долината на розите и Мини Царица Роза са дългоочаквани, а в националните конкурси за българска естрадна песен вече подават заявки таланти от цяла България. Денят на Казанлък и тържествената сесия на ОбС с избор на новия Почетен гражданин е на 31 май. Предложението за Почетен гражданин на Казанлък за тази година е за скулптора Доко Доков, което бе направено от граждани. На 1 ноември 2012 г. по случая Деня на народните будители той получи и Почетна грамота и плакет на Община Казанлък за цялостния си принос за развитие на културата и изкуството в общината и утвърждаване на българската духовност.

На 2 юни са традиционните ритуали розобер в масивите от рози край с. Енина, розоваренето Карнавалното шествие , които ще бъдат посетени от представители на държавната власт, дипломатическия корпус, много гости от близо и далеч. Разбира се, казанлъчани са част от тези празници, защото това е празник на нашия град и община.

Тази година ще представим и цариците, които са били избирани по празниците от 1968 г. досега. Хрониката на Цариците ще бъде ново и много емоционално събитие. То включва изложба на открито 20 табла с близо100 снимки, които проследяват избора на Царица Роза. Хрониката на Цариците разкрива прелестите на времето в продължение на последните 45 години, където естетиката и модата на различните епохи слага печата си върху всяка царица. Изложбата разказва за превръщането на розоберачката от 60-те години на ХХ век в царски особи, продължава през Баловете на розата през 70-те, когато царици пожелават на поданиците задължително Мирно небе и спорен труд!. Цариците от последното десетилетие на миналия век заемат място в Хрониката като еманципирани млади дами, смело тръгнали да популяризират казанлъшката роза на три континента. Посланичеството на цариците остава основен ангажимент и сега. Хрониката на цариците на розата е дължимото откровение и почит към 45-те дами на розовата корона за 110-годишния празник на Казанлък и долината.

Още новини