Начало Новини Актуално Празник в Стара Загора сътвориха участниците в Маскарадните игри

Празник в Стара Загора сътвориха участниците в Маскарадните игри

Актуално
1кукери 3Стотици старозагорци и гости на града се насладиха днес на изпълненията на участниците в Двадесетото издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора.
На Античната улица кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. от 20 групи в страната се надпреварваха да покажат най-интересните обичаи от родното си място. В игрите се включиха участници от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище Николай Лилиев 2005.
Първи на импровизираната сцена излязоха децата от три детски градини в Стара Загора. Малките пазители на родовата традиция от детски градини Българче, Светлина и Загоре демонстрираха завидни умения в маскарадните игри.
С това начало на най-малките е и нашето послание – Да пребъде доброто. По стара традиция да се помолим за здраве и берекет и да се насладим на невероятните маски и игри, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Началото на Фестивала бе дадено с гръм на черешово топче. Групата от село Отец Паисиево грабна публиката с най-големите маски, колегите им от Калипетрово пък впечатлиха с цветове и багри. За пръв път на Фестивала се представи групата от село Бозвелийско, която представи зимни игри от Приморско, завършващи с голямо кръшно хоро. Маскарадната група „Рогач” от село Оборище пък докара черешово топче, за да събуди земята за берекет, а участниците от Калофер играха под звуците на собствения си гайдарски оркестър.
В колоритното множество имаше и малки момчета и момичета наследили любовта към играта от баби и дядовци. Тригодишната Габриела Йорданова от Кошарево и с година по-големият Даниел Анатолиев от Калипетрово съвсем сериозно гледаха на изявите си.
Компетентно жури начело с доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив, оценяваше изявите на участниците.
За камплексно представяне са отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново. Във втората категория за вярност към традициите най-добрите са: групата от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и Калофер. В раздела художествено майсторство наградите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.
Наградата на областния управител е присъдена на групата от павелбанското село Александрово.

Още новини