Начало Новини Актуално Правят копие на знамето на Старозагорското възстание

Правят копие на знамето на Старозагорското възстание

Актуално
zname st vastaniqИнициативен комитет за честване на 140-годишнината от Старозагорското въстание предлага да бъде изработено копие на знамето на Старозагорското въстание. То ще се развее по време на честванията на 16 септември. Това стана ясно по време на срещата на областния управител Георги Ранов и заместничката му Марияна Кръстева с директора на Драматичния театър Гео Милев Ивелин Керанови директора на Регионалния исторически музей Ангел Динев. Двамата са част от наскоро сформирания Инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Старозагорското въстание.
Областният управител одобри идеята и изрази готовност за съдействие
На срещата беше разисквана възможността да се направи възстановка на интересен момент от въстанието, както и мястото, на което ще е подходящо тя да се осъществи. Сценарият на предстоящите тържества ще стане ясен в края на май. Той ще бъде представен на членовете на Инициативния комитет, в който предстои да се включат и нови младежки патриотични организации.
Досега не е правено копие на оригинала на знамето, който се намира в Регионалния исторически музей. През 2012 г. то бе реставрирано. Знамето е ушито от жени на въстаници, а лъвът с корона е дело на учителя по краснопис Христо Куртев. През 1912 г. е дарено на тогавашния Старозагорски музей.

Още новини