Начало Новини Актуално Правнучки на Любор Байер направиха дарения на Cтарозагорския музей

Правнучки на Любор Байер направиха дарения на Cтарозагорския музей

Актуално

Внавечерието на Деня на Стара Загора, по покана на Регионалния исторически музей, три правнучки на Любор Байер - инженерът, който проектира през 1879 г. града след опожаряването му по време на Руско-турската война, гостуваха на старозагорци.

Г-жа Станислава Домбровска не е кръвна наследница на инженера, а дъщеря на осиновения Димитър. Всъщност точно този човек през 1979 г. установява първата връзка със Старозагорския музей, като изпраща нeкролога за баща си Станислав, биографични подробности за него и някои сведения за известния си дядо. По-късно подарява и портрета на Любор Байер, пише вестник Старозагорски новини.

Г-жа Станислава Домбровска дари на Регионалния исторически музей семейните реликви - лупа, нож за рязане на хартия, печат за червен восък, много стар джобен часовник, който е принадлежал или на баща й, или на дядо и Любор, и "клонка" с нейните наследници за родословното дърво на Любор Байер.

Всички дарения са експонирани в новооткритата изложба "Стара Загора - град, възкръснал от руините".
Любор Байер среща бъдещата си съпруга - вдовицата Еленка, в Пазарджик. Тя е била омъжена за поляка граф Думбровски, от когото има син Станислав, по-сетне осиновен от Байер. Еленка и Байер имат дъщеря - Матилда. Цялото семейство се премества в Стара Загора, когато Байер проектира градоустройствения план на града.
Матилда е възпитана в аристократичен дух и на 16 години се омъжва за Николай Попновков в Кюстендил. През 1897 год. се ражда синът им Христо, а през 1899 г. - по-малкият син Димитър. Съпругът на Матилда умира твърде млад и семейството се преселва в София, в къщата на Байер, където умира през 1956 г.

По-големият внук на Байер - Христо, остава в София, но умира рано, както и неговите деца. Другият внук Димитър се жени и се мести в Пловдив, а след това в Пазарджик. През 1931 год. се ражда Лидия, а през 1938 г. - Елеонора. Баща им работи като главен счетоводител във воден синдикат "Ели дере", а майка им е домакиня. Дъщерите завършват гимназията в Пазарджик. През 1959 год. почива майка им, а през 1961 год. - баща им. След гимназията Лидия заминава за София, където живее и сега. Започва работа в Комитета за наука, култура и изкуство, а след това се прехвърля в Студия за научнопопулярни филми и работи като монтажист. Съпругът й е бил директор на продукция в студия "Екран" и почива през 1992 год. Лидия има две деца - Стефан и Нора. Стефан е учил в Прага операторско майсторство, а сега работи в столична телевизия. Нора също е монтажистка като майка си.

Елеонора завършва гимназия през 1956 г. и след това - библиотекарски курсове. Работи като библиотекарка. През 1960 г. се омъжва и заминава за Бургас, където живее и сега. Съпругът й е архитект. Елеонора Чонкова след време завършва строителен техникум и 25 години работи в Проектантска организация като архитектурен техник. Сега е пенсионерка. Има две дъщери - Диана и Боряна. Диана е омъжена и живее в Париж. По професия е виолончелистка. Боряна също е учила в Париж, в Сорбоната.

Не специалната среща в музея Лидия и Елеонора споделиха, че нямат спомени и информация за именития си дядо. Относно изписване на името му по различен начин, че уточниха, че роднините му са го наричали Любо, на личния му печат е изписано "Либор", справката с чешки специалисти уточнява също Либор, въпреки че сега се изписва и като Лубор, и Любор Байер.
Споменът за баба им Матилда е, че е била изключително властна жена, с осанка на графиня и железен ред и порядък. Когато е отивала на гости на сина си Димитър и домочадието му в Пазарджик, при посрещането й всички са се строявали на стълбището в очакване на особата. Тя не допускала децата да излязат на двора с намазана филия. Според нея яденето без нож и вилица е признак на лошо възпитание.
По време на срещата, със съдействието на Ваня Ценкова от РИМ, се изясни, че през 1912 г. Любор Байер е поканен в Казанлък да проектира тържествена арка по случай 24-годишнината от боевете на Шипка. Там той се разболява и умира. Вероятно е погребан в града на розите.

Под научното ръководство на преподавателката в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Л. Байер" (ПГСАГ) инж. Росица Цонева шест ученички подготвиха презентация и постер на тема "Делото на Либор Байер - традиция и приемственост в ПСААГ град Стара Загора". Своите успешни усилия екипът посвети на 130-годишнината от възстановяването на града и от създаването на плана от Байер.

 

Още новини